Foto: Slobodan Stanković

Autorska izložba "Exposition Coloniale" Aleksandra Denića biće otvorena u petak, 19. aprila u podne, u Srpskom paviljonu na 60. Bijenalu umetnosti u Veneciji.

“!Stranci svuda / Stranieri Ovunque!”, centralna je tema ovogodišnjeg bijenala kustosa Adrijana Pedrose.

„Exposition Coloniale“ ukazuje na posledice kolonijalne ere i ovaj istorijski kontekst predstavlja polaznu tačku za Denićevo istraživanje njenih tekovina i njihovog trajnog uticaja na kulturne podele i društvena raslojavanja.

Pripremna skica Autor:Aleksandar Denić

„Kroz svoja umetnička iskustva u pozorištu, naš umetnik koristi sposobnost da upotrebom vizuelne naracije kroz strukture simbola dopre do kompleksnih i neuralgičnih pitanja. Koristeći se Brehtovim efektom distanciranja (V efekat), on nudi sliku realnosti, a ne realnost kakva zapravo jeste. Denić izaziva posmatrače stavljajući ih u položaj da preispitaju svoje razumevanje dinamika moći, konzumerizma i mnoštva gorkih stvarnosti, ne uslovljavajući ih da samo kritički promišljaju, već izazivajući empatiju i osećajnost. U današnjem svetu, teme otuđenja, podele i kontrole i dalje su relevantne, ne samo u oblasti politike i akumulacije moći već i u sferi osnovnih ljudskih vrednosti i principa“, u svom tekstu upućuje u postavku izložbe “Exposition Coloniale” kustoskinja izložbe Ksenija Samardžija.

Komesarka srpskog paviljona u Veneciji je Jelena Medaković, direktorka Muzeja grada Beograda koji je realizator nastupa Aleksandra Denića.

Žiri konkursa činili su članovi Stručnog saveta za pripremu nastupa Srbije na 60. Bijenalu umetnosti u Veneciji, na čelu sa Radošem Antonijevićem, umetnikom i redovnim profesorom i dekanom Fakulteta likovne umetnosti (FLU) Univerziteta umetnosti u Beogradu. Članovi su bili Ivana Bašičević, Antić istoričarka umetnosti i direktorka Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini, Nikola Šuica, istoričar umetnosti i redovni profesor FLU, Mileta Poštić, kustos nastupa Srbije na 57. bijenalu u Veneciji 2017, umetnik i profesor Akademije umetnosti, i umetnik Dragan Zdravković, jedan od predstavnika Srbije na 57. Bijenalu u Veneciji 2017, vanredni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta u Beogradu.

Foto:promo

Nastup Srbije na Venecijanskom bijenalu realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije. Jubilarno 60. bijenale umetnosti u Veneciji otvara se 20. aprila i traje do 24. novembra 2024. godine.

Bonus video: Gost Aleksandar Denić, dizajner i scenograf

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar