Foto: Shutterstock

Ukrajinski parlament glasao je za zabranu ruske muzike u medijima i u javnim prostorima, kao i dela ruske literature.

Zabrana će se odnositi na muzičare koji imaju ili su imali rusko državljanstvo u bilo kom trenutku nakon 1991. godine – godine kada je Ukrajina proglasila nezavisnost – osim na one koji su državljani Ukrajine ili su to bili u trenutku smrti. To znači da se i dalje mogu izvoditi dela davno umrlih ruskih kompozitora kao što su Čajkovski i Šostakovič.

Ruski umetnici koji osuđuju rat u Ukrajini mogu da podnesu zahtev ukrajinskoj službi bezbednosti za izuzeće za svoju muziku. U njemu moraju da navedu da podržavaju suverenitet i integritet Ukrajine, da pozovu Rusiju da odmah prekine agresiju na Ukrajinu i da se obavežu da se uzdrže od bilo kakvih koraka koji su u suprotnosti sa ovim pisanim izjavama, prenosi Bi-Bi-Si.

Mnogi koji žive u oblastima istočne i južne Ukrajine, kako navodi BBC, su osećali snažnu istorijsku vezu sa Rusijom, često govoreći ruski kao svoj prvi jezik, ali ruska invazija na Ukrajinu navela je mnoge Ukrajince da žele da se odvoje od ruske kulture.

Predlog zakona, koji su u nedelju usvojili poslanici, zabranjuje puštanje ili izvođenje ruske muzike na televiziji, radiju, u školama, javnom prevozu, hotelima, restoranima, bioskopima i drugim javnim prostorima. Predlog je dobio podršku 303, od 450 poslanika u Ukrajinskom parlamentu.

Dokument takođe uključuje zakone za povećanje udela ukrajinskih pesama koje se puštaju na radiju na 40 odsto, kao i povećanje upotrebe ukrajinskog jezika u dnevnim programima na 75 odsto.

Paralelno sa tim, biće zabranjene i knjige uvezene iz Rusije, Belorusije i okupiranih ukrajinskih teritorija, kao i materijal na ruskom jeziku uvezen iz drugih zemalja. Ovaj zakon će zabraniti objavljivanje i distribuciju knjiga koje su napisali ruski državljani (sa sličnim izuzecima kao i za muziku), iako se to neće odnositi na knjige koje su već objavljene u Ukrajini. Pored toga, prevodi knjiga biće objavljeni samo na ukrajinskom, zvaničnim jezicima EU ili autohtonim ukrajinskim jezicima.

Bonus video: Noć knjige 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare