Balša Đogo, Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Udruženje scenarista Srbije zamolilo je sve svoje članove i one koji to žele da postanu u budućnosti da ne prihvataju ponude za rad na filmu "Košare" sve dok se ne razreši spor između producenata ovog ostvarenja i reditelja Balše Đoga i dok o svemu ne bude doneta važeća odluka Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture.

Iz Udruženja scenarista Srbije saopštili su da „sa velikom pažnjom prate neprijatne događaje i uznemirujuće medijske objave o problemima oko nastanka filma ‘Кošare’ Balše Đoga“.
„Кao udruženje čiji članovi svojim radom temeljno doprinose filmskoj i televizijskoj produkciji, pa i samom projektu ‘Кošare’, prirodno smo zainteresovani za ove događaje, ne samo kako bismo zašititili prava i dostojanstvo naših članova već i profesije u celini“, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja su pozvali da se „prekine sa klevetama“ i obustave pritisci na FCS i Ministarstvo kulture.

„Udruženje scenarista Srbije na osnovu svega do sada viđenog i publikovanog poziva da se prekine sa medijskim objavama u kojima se kleveću članovi ekipe filma i televizijske serije, a pre svih reditelj Balša Đogo, i da se obustave svi drugi vidovi pritisaka na Filmski centar Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja koje o ovom sporu treba da donesu odluku“, piše u saopštenju.

Iz Udruženja su pozvali „na ponovno uspostavljanje reda u radu krovnih institucija naše kulture koje još imaju presudnu ulogu u ovakvim okolnostima“.

„Pritisci, klevete kao i neprihvatljivi događaji poput dolaska nepozvanih lica na zatvorene sastanke nisu ambijent u kome se može stvarati i raditi na profesionalnom nivou. Zadatak Udruženja scenarista Srbije je da izbori prihvatljive uslove rada za scenariste, a oni se ne mogu steći dok ne budu postojali i za sve ostale filmske autore“, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja su pozvalu svoje članove da se uzdrže od prihvatanja ponuda za rad na „Košarama“ dok se sve ne razreši.

„Molimo sve naše članove, kao i one koji žele da to postanu u budućnosti, da ne prihvataju ponude za rad na ovom projektu dok se ne donese pravosnažna odluka zvaničnih organa, a to su Filmski centar Srbije i Ministarstvo kulture i informisanja, kako bi se u potpunosti zaštitio integritet rada naših članova i kolega dok god traje ovaj spor“, zaključuje se u saopštenju.

Saopštenje iz ovog udruženja usledilo je nakon što su predstavnici Filmskog centra Srbije i Ministarstva kulture posredovali u razgovorima između producenata filma „Košare“ i reditelja Balše Đoga, pri pokušaju da se prevaziđu nesporazumi među njima zbog kojih je obustavljeno snimanje.

Reditelj Balša Đogo rekao je ranije da mu je „stigao ultimativni zahtev da promeni scenario i da ga u toj meri učini ‘lakšim’ da mogu da se snime i serija i film za četiri-pet dana po epizodi“. Producenti iz kuće „Omega Production“ na to su odgovorili da su odlučili da prekinu saradnju sa Đogom, nakon čega su razmirice i uzajamne optužbe eskalirale u medijima.

Zbog svega je Filmski centar Srbije organizovao medijaciju, a prvi pokušaj pomirenja je propao, pošto je na sastanak upao Hasan Omerović Tarzan u uniformi, inače penzionisani pripadnik Vojske Srbije.

Nakon novog sastanka, održanog u tajnosti, iz Filmskog centra Srbije saopšteno je da „scenario za film ‘Košare’ Đorđa Milosavljevića, za koji je produkcijska kuća ‘Omega Production’ dobila novac na konkursu Filmskog centra Srbije nije menjan, a utvrđeno je i da neslaganje između producenata i reditelja Balše Đoga postoji oko obaveza koje je on trebalo da ispuni u vezi sa rokovima i dinamikom snimanja“. Obe strane dobile su rok da razmisle o modelima nastavka saradnje na medijaciji, ali konačnog razrešenja još nema.