Balša Đogo Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Ne dozvoljavam nijednom drugom kolegi da radi po mom scenariju i obaveštavam ga unapred da ću ga tužiti sudu za povredu autorskih prava, a čujem da producenti uveliko traže takvog, saopštio je reditelj Balša Đogo. On je pozvao producente da objave svoje honorare i koliko su oni uzeli novca od Košara.

Balša Đogo, reditelj filma i serije „Košare“, odlukom producenata otpušten je sa tog posla. U saopštenju od sinoć oni su naveli da je s Đogom bilo nemoguće nastaviti dalju saradnju i otkrili da će u narednim danima biti objavljeno ime reditelja koji će završiti započeti posao na projektu iza kog je u najvećoj meri stala država.

Đogo, međutim, tvrdi da niko drugi ne može da nastavi rad bez njegove dozvole jer polaže autorska prava na scenario.

„Kompletan scenario za 12 epizoda TV serije ‘Košare’ napisali smo Strahinja Radetić  i ja od aprila 2019. do januara 2020. godine, slušajući učesnike i čitajući dostupnu literaturu i po našem scenariju su pravljene razrade svih sektora, kostima, šminke, scenografije, oružarske, pirotehničke. Po našem scenariju je pravljen plan snimanja. Od vojske smo dobili materijalna sredstva i sve drugo. Ja sam bio taj koji je te sve razgovore vodio od januara ove godine jer sam jedini znao svaki detalj”, navodi Đogo u objavi na svom Fejsbuk profilu.

Kaže da je početni scenario Đorđa Milosavljevića samo jedan manji deo filma i naglašava da se komisija Filmskog centra Srbije složila „da je tako najbolje“.

Sa prve klape „Košara“ u Leskovcu Foto: Info centar juga/Grad Leskovac

„Scenario Đorđa Milosavljevića, koji sam ja rediteljski obrazlagao komisiji FCS-a sat vremena, objašnjavajući kako ću da ga unapredim, ostavljen je da bude deo nekih budućih epizoda jer smo se svi složili da je tako najbolje, a da film napravimo od ovoga što smo mi napisali pošto smo mnogo duže bili u temi i nismo hteli da glavna priča našeg filma bude ona o tri Bova koja su u rano jutro kada je počeo napad krenula sa Košara prema Batuši. Iz mnogo razloga i kontraverzi o tom događaju. Košarci ih znaju“, naglašava reditelj i nastavlja:

„Naš scenario, svaka stranica je zaštićen u Autorskoj agenciji i u mom ugovoru sa ‘Omega produkcijom’ stoji da taj scenario mogu raditi samo ja kao reditelj. Ne dozvoljavam nijednom drugom kolegi da radi po mom scenariju i obaveštavam ga unapred da ću ga tužiti sudu za povredu autorskih prava jer uvek ima neko ko hoće da radi, a čujem da producenti uveliko traže takvog. Dakle, možete da radite ako hoćete film po orginalnom Đorđevom scenariju, ali naše ne dirajte. I seriju ne možete snimati bez mene. Takođe obaveštavam sve iz Telekoma Srbije, Ministarstva odbrane, Generalštaba Vojske Srbije, MUP-a Srbije – Uprave za vanredne situacije da ako se to desi, to više nije scenario o kome smo svi mi pričali skoro osam meseci, za koji je Telekom obezbedio velika sredstva i kome su Ministarstva ukazala poverenje – a vi znate svi koliko je trajala ta procedura – već orginalno delo Đorđa Milosavljevića o kojem nikada nismo razgovarali, a koje govori o tom jednom jutru 9. aprila na Veliki petak, a ne kao naš o dešavanjima na Karauli i u njenom zaleđu od marta 1998. do septembra 2000.“, poručuje Đogo.

On kaže da mu je savest čista, ali „da nema nagoveštaja da će se ovo dobro završiti po njega i njegovu ekipu“. Takođe ističe da će zatražiti zaštitu od Asocijacije filmskih reditelja i Filmskog centra Srbije.

„Zatražiću da mi pomognu da samovolja, laži i bahatost budu zaustavljeni.“

Producenti filma tvrde su da je Đogo u potpunosti isplaćen i da nemaju nikakve obaveze prema njemu. Tim povodom dojučerašnji reditelj „Košara“ odlučio je da objavi o kojoj se sumi radi.

„I kada moji producenti već hoće da me diskredituju time što će reći u novinama da mi je isplaćen ceo honorar da i o tome jasno kažem. Honorar za scenario je isplaćen ceo mom kolegi Strahinji Radetiću jer sam ja na tome insistirao, a ono što sam ja zaradio iznosi 20.000 evra za režiju i sve što sam radio uz to od marta prošle godine, dakle 17 meseci moja plata iznosi 1.176 evra mesečno i ja od toga živim. I još je trebalo godinu dana da radim ovaj film i seriju. Da ne bude nikakvih tajni, pošto je to manir nekih minulih vremena, kada su već pomenuli moju platu, neka sada kažu svoje honorare i zaradu njihove firme od Košara da je ne govorim ja“, zaključio je Đogo.

Producenti „Košara“ Nemanja Mićić, Vladan Anđelković i Vladimir Lučić ispred „Telekoma“ na konferenciji za medije povodom najave snimanja filma, Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

U prvom obraćanju javnosti on je naveo da je snimanje filma „Košare“ prekinuto i naveo da su producenti Nemanja Mićić i Vladan Anđelković vršili pritisak na njega da izmeni scenario i da ubrza rad, na šta on nije pristao.

Direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić rekao je za naš portal da je institucija na čijem je čelu zaintersovana da se problem reši jer su finansijski pomogli realizaciju filma „Košare“. On je naglasio da FCS u ovakvim situacijama ima ulogu medijatora, ali je potrebno da im se jedna strana u sporu zvanično obrati i zatržai pomoć, a to do juče nije bio slučaj.

Snimanje „Košara“ po scenariju Đorđa Milosavljevića, Strahinje Radetića i Balše Đoga počelo je sredinom jula u Leskovcu i okolini, a uloge u filmu igraju Jovan Jovanović, Svetozar Cvetković, Viktor Savić, Luka Grbić, Nikola Kojo, Milica Stefanović, Miloš Samolov, Mladen Sovilj, Milena Radulović, Milorad Kapor, Miloš Biković, Aleksandar Radojičić…

Film se, kako je najavljeno u junu na konferenciji u Vladi Srbije, bavi bitkom na Košarama 1999. godine kada su vojnike Vojske Jugoslavije u karauli na Kosovu napale jedinice OVK i snage NATO koje su u to vreme bombardovale Srbiju. Balši Đogu, reditelju serije „Pet“ i nekoliko epizoda „Pozorišta u kući“ ovo je debitantski igrani film. Prethodno je bio i pomoćnik reditelja na brojnim serijama i filmovima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare