oficir 63. padobranske
Omerović Hasan Omer Foto: izvor 63padobranska.com

Velika prašina digla se oko snimanja filma i serije „Košare“ koji bi trebalo da prikažu bitku iz 1999. godine kada su vojnike Vojske Jugoslavije u karauli na Kosovu napale jedinice OVK i snage NATO. Nakon objave da će usred snimanja reditelj Balša Đogo biti zamenjen, dogovoren je susret kako bi se došlo do rešenja. Na taj sastanak nepozvan je došao Omerović Hasan Omer, veteran čuvene 63. Padobranske brigade, poznat pod nadimkom Tarzan.

Snimanje „Košara“ privuklo je veliku pažnju, što zbog velike teme, što zbog komplikacija u toku snimanja. Naime, producenti filma Nemanja Mićić i Vladan Anđelković, iz kuće „Omega prodakšn“, odlučili su da ne nastave saradnju sa rediteljem i koscenaristom Balšom Đogom. Potom je sinoć organizovan sastanak na kom bi se ipak potražilo drugo rešenje između suprotstavljenih strana ove filmske ekipe. Taj skup pretvorio se u pravu dramu jer se nepozvan pojavio čovek koji se predstavio kao Omerović Hasan, oficir 63. Padobranske brigade Vojske Srbije. On je navodno seo pored producenta filma Nemanje Mićića i poručio da je došao da vidi “ko je taj Balša Đogo”.

Pročitajte još:

A ko je Omerović Hasan Omer?

Na sajtu Udruženja veterana 63. Padobranske brigade stoji da se on u istoriju padobranstva upisao na strašan način. Podoficiru 63. padobranske brigade Hasanu Omeroviću (59) iz Niša u toku opitnog skoka sa novim vojnim padobranima 15. decembra 1990. otkazale su i glavna i pomoćna kupola.

Dalje se navodi da je sa samo trećinom otvorenog padobrana, sa visine od 2.650 metara, brzinom od 120 kilometara na čas, pao na krošnju drveta, a onda na betonsko igralište niškog aerodroma. Omerović je tada zadobio 17 preloma, proglašen je 30 odsto invalidom, ali je odbio da tako ode u penziju.

Samo četiri meseca od, umalo, fatalnog pada, Omerović se 1991. godine vratio u stroj. Sa niškim padobrancima tri godine je proveo na ratištima u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni, na kojima je stekao i medalju za hrabrost. Unapređen je i u čin oficira, ali ta odluka nikada nije realizovana.

Posle ratnih dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije Omerović je morao je da napusti čuvenu 63. Padobransku brigadu, pa je ostao i bez posla i – bez penzije.

„Po povratku u Niš 1993. godine, bio sam primoran da podnesem zahtev da odem iz elitne brigade zbog velikog pritiska pojedinih oficira bezbednosti, samo zato što sam druge veroispovesti“, kazao je svojevremeno Omerović za Novosti i dodao da je jedinicu napustio kao stariji vodnik prve klase. Potražio je potom pravdu na sudu, i to onom u Strazburu.

I list Danas je pre sedam godina pisao o tome kako je Omerović pravdu tražio pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu jer je tužio državu Srbiju, za koju je tokom devedesetih ratovao, a koja ga je nakon toga ostavila i bez penzije.

Tu se navodi i da je Omerović rođen u Jajcu, a u Srbiji živi skoro četiri decenije. Ima dva sina sa ženom „koja je Srpkinja“. Instruktor je skijanja, alpinizma i padobranstva, sa skoro 1.600 skokova, a majstor je džudoa i kik-boksa. U 63. Padobransku brigadu ušao je 1980. i u njoj proveo 14 godina. Za to vreme u jedinici je završio sve diverzantske, obaveštajno-bezbedonosne i policijske škole.

Pročitajte još:

Sada se postavlja pitanje zašto je Omerović došao na sastanak u Filmski centar Srbije. To se zapitao i reditelj Đogo, budući da Omerović, kako on navodi, nije bio u sastavu 63. Padobranske u njenim akcijama na Košarama.

„Ja ne znam ko je pozvao Hasana na ovaj razgovor kao svojevrsnog arbitra. Ja nisam, a verujem da to nije uradio ni Filmski centar. Radi predupređenja mogućih glasina moram da kažem da osim ovoga što sam naveo nije bilo nikakvih drugih pretnji. Ceo razgovor je snimljen diktafonom Ministarstva kulture. A o Omerović Hasanu, ko za njega nije čuo, može lako da sazna, ali nije bio u sastavu 63. Padobranske u njenim akcijama na Košarama”, zaključuje Đogo.

Odgovor možda, bar delom, leži u porukama koje su prethodnih dana razmenili Đogo i Omerović.

Pre nekoliko dana na fejsbuku mi je pisao izmedju mnogih drugih boraca i Omerović Hasan Omer ili Tarzan kako mi se…

Posted by Balsa Djogo on Уторак, 25. август 2020.

„Pre nekoliko dana na Fejsbuku mi je pisao između mnogih drugih boraca i Omerović Hasan Omer ili Tarzan, kako mi se predstavio oficir i legenda 63. Padobranske“, naveo je Đogo nedavno na Fejsbuku.

U slikanim porukama koji su on i Omerović razmenili, ovaj drugi piše da ga je neko iz ekipe filma “Košare” angažovao da obučava statiste, da bi potom nestao i više mu se nije javljao. Iz daljeg razgovora zaključuju da se radi o producentu Vladanu Anđelkoviću. Đogo ga obaveštava da ništa o tome ne zna i izvinjava mu se u svoje ime. Omerović se uljudno zahvaljuje i tu se prekida komunikacija.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare