Čekajući rasplet: Balša Đogo, Svetozar Cvetković i Viktor Savić, Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Zaraćene strane ekipe filma i serije „Košare“ još nisu potvrdile svoj dolazak u petak u Filmski centar Srbije na drugi pokušaj pomirenja.

Marija Jakovljević, Milojko Božović

– Rok da se obe strane izjasne za dolazak ističe sutra, pa ćemo videti. Poslali smo im zahtev mejlom kao što pravila nalažu i očekujem odgovore. Nadamo se da će medijacija biti nastavljena u petak – kaže za Nova. rs direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić.

Jučerašnji pokušaj medijacije završen je incidentom kada je u Filmski centar Srbije upao Hasan Omerović Tarzan, penzionisani pripadnik Vojske Srbije. On je prema rečima reditelja Balše Đoga došao kao pojačanje producentima Nemanji Mićiću i Vladanu Anđelkoviću. Đogo je zbog toga napustio sastanak.

Direktor Filmskog centra Srbije nije želeo da komentariše način na koji je pomenuti incident sinoć detaljno interpretirao reditelj Balša Đogo.

Gordan Matić/Foto Bojan Petrović/Kombank Dvorana

– Nisam čitao šta je Đogo napisao. Mogu da ponovim da je uniformisano lice, zbog koga je prekinuta medijacija juče, došlo nepozvano. Svi smo bili iznenađeni. Ja sam bio zatečen, jer u kuću se obično ne ide nepozvan – priča Matić.

Postavlja se pitanje da li je posle svega moguće privesti kraju projekat u koji je država uložila veliki novac?

Nakon što su producenti saopštili da su otpustili Balšu Đoga i da će naći drugog reditelja koji će završiti film i seriju, Đogo je poručio da će tužiti svakog ko nastavi rad po njegovom scenariju.

Balša Đogo Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

„Naš scenario, svaka stranica, zaštićen je u Autorskoj agenciji i u mom ugovoru sa ‘Omega produkcijom’ stoji da taj scenario mogu raditi samo ja kao reditelj. Ne dozvoljavam nijednom drugom kolegi da radi po mom scenariju i obaveštavam ga unapred da ću ga tužiti sudu za povredu autorskih prava“, poručio je Đogo.

Međutim i direktor Filmskog centra Srbije i producenti danas saopštavaju da je autor scenarija za film Đorđe Milosavljević.

– Scenario koji je dobio novac na konkursu FCS za film „Košare“ napisao je Đorđe Milosavljević. Što se tiče serije, koliko sam ja upoznat Balša je napisao scenario, ali mi se ne bavimo serijom, jer nemamo ingerencije za to – ističe Matić za Nova.rs.

Producent Nemanja Mićić na drugoj strani kaže da je „scenario za film napisao poznati autor Ðorđe Milosavljević, i po tom tekstu Ðogo je trebalo da režira film“, prenosi Tanjug.

Vladan Anđelković i Nemanja Mićić producenti „Košara“, Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Mićić smatra, dodaje se u tekstu, da se „istina o Košarama nalazi u tom scenariju, koji je scenarista pisao zajedno sa veteranima i herojima tog rata, i da samo kao takav ostaje suština filma“.

Mićić takođe danas za Tanjug kaže: „Srbija će dobiti film i seriju o herojima Košara, bez obzira što je reditelj Balša Ðogo napustio ekipu filma“.

Đogo je, podsetimo, više puta navodio da su producenti poslali ekipu na odmor nakon što je on odbio da se povinuje njihovim zahtevima da promeni scenario i ubrza snimanje.

Pročitajte još:

Nemanja Mićić tvrdi da će iza odluke o novom reditelju „stati cela ekipa filma i naši veterani“.

Na naše pitanje Gordanu Matiću da li Filmski centar Srbije, kao institucija odgovorna za sprovođenje medijacije između reditelja i producenata, ima rešenje za izlaz iz pat pozicije u kojoj su se našli akteri „Košara“, stiže potvrdan odgovar.

– Mi dajemo sve od sebe da rešimo spor. Imamo profesionalna i pravna rešenja za izlazak iz ove situacije, imamo ponude i za jednu i za drugu stranu. Nama je u interesu da zaštitmo projekat. Ne mogu da otkrivam ta rešenja dok ih ne predočimo stranama na medijaciji – kaže čelni čovek FCS.

On naglašava da je cilj medijacije da se pokuša pomirenje i iznađe najbolje rešenje, „a ne da se bilo ko omalovaži ili optuži“.

– U ovom slučaju zaista verujem da i jedna i druga strana imaju nameru da snime najbolji film o herojima sa Košara, ali su se razišli u ideji kako da to da urade – poručuje Matić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare