Srđan Tešin Foto: Imre Szabo, Arhipelag

Književnik Srđan V. Tešin laureat je Andrićeve nagrade za zbirku pripovedaka "Crna Anđelija i druge zverske priče", saopštila je Zadužbina Ive Andrića.

Dobitnik Andrićeve nagrade za 2023. godinu jeste Srđan V. Tešin za zbirku pripovedaka „Crna Anđelija i druge zverske priče“, koju je objavila izdavačka kuća „Arhipelag“, saopštio je žiri, nakon što je „detaljno razmotrio zbirke pripovedaka i priče objavljene u periodici 2023. godine“.

Žiri kojeg su činili Branko Vraneš (ujedno i predsednik), Mina Đurić i Marko Avramović jednoglasno je doneo odluku da Tešinu pripadne nagrada. U užem izboru, pored Tešinove „Crne Anđelije“, bili su i Ivan Antić (knjiga „O Tempora, O Mores!“), Milan Micić („Čudo u Banatu“), Radomir Uljarević („Međustanica“) i Marijana Čanak („Put od crvene cigle“).

Zbirku pripovedaka Srđana V. Tešina izdvaja sigurnost rečenice, izgrađenost stila i kompoziciona celovitost, navodi se u obrazloženju žirija i napominje da „tematsko i stilsko jedinstvo Tešinove knjige proizilazi iz autentičnog odnosa prema zoomorfnoj problematici, koja pisca uvodi u plodan intertekstualni i intermedijalni dijalog“:

„Hronotop Banata u zbirci zauzima središnje mesto, a svoju upečatljivost duguje spoju lokalnog i univerzalnog, intimnog i opšteljudskog, svakodnevnog i mitskog, aktuelnog i svevremenog. Tešinov pripovedni postupak odlikuju suptilna melanholija, prodorna ironija, psihološka iznijansiranost i narativna dinamičnost, koje tvore zaokružen i kompaktan pripovedni svet“, zaključuje se u obrazloženju žirija.

Foto: PRomo/arhipelag

U radu žirija za dodelu Andrićeve nagrade učestvovali su i članovi saradnici žirija – Andreja Marić i Aleksandar Ćuković, a ovo priznanje za najbolju pripovetku, ciklus, odnosno zbirku pripovedaka objavljenu na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne godine, ustanovljeno je 1976. godine po testamentarnoj volji Ive Andrića.

Nagrada će književniku Srđanu V. Tešinu biti uručena na dan rođenja Ive Andrića 10. oktobra u podne, u Zadužbini Ive Andrića, saopšteno je iz ove institucije.

Srđan V. Tešin Foto:privatna arhiva NKC

Prethodni dobitnici Andrićeve nagrade su, između ostalog, Dragoslav Mihailović, Antonije Isaković, Milisav Savić, Aleksandar Tišma, Mirko Kovač, David Albahari, Danilo Kiš, Radoslav Bratić, Vida Ognjenović, Miroslav Josić Višnjić, Vladan Matijević, Goran Petrović, Jelena Lengold, Vladimir Kecmanović, Dejan Stojiljković i Igor Marojević, dok je prošlogodišnji laureat bio Darko Tuševljaković.

Bonus video: Nobelovac o Andriću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar