Izložba "Duša na plateau" Bore Mitovskog Foto:Galerija "Nikola Radošević"

Izložbom slika „Duša na platnu“ nastalih od 2019. do 2023. godine, umetnik Bore Mitovski će se od 3. do 10. novembra, u prvi put predstaviti beogradskoj publici Galeriji „Nikola Radošević“.

U tehnikama ulja i akrila na platnu, autor će prikazati radove na temu pejzaža, apstraktnih motiva i mrtve prirode.

Izložba „Duša na plateau“ Bore Mitovskog Foto:Galerija „Nikola Radošević“

Pejzaži inspirisani predelima i prirodnim lepotama Slovenije i Severne Makedonije, naslikani realistično, umetnikov su likovni odgovor i reakcija na emocije koje je doživljavao dok se susretao sa brdima, jezerima, dolinama, rekama, poljima… Slike „Kanal na moru“, „Soča i Solkanski most“, „Tolminska kotlina“, „Gorički kras“, „Lubenice na Prespanskom jezeru“ – odišu atmosferom spokoja.

“Suptilni prelivi i nijanse jesenjih boja (oker, braon, narandžasta, zelena, plava), kombinovani znalački, oplemenile su crtež, uvodeći posmatrača u te tople predele. Bilo da je ljudska figura u prvom planu na platnu ili nije uopšte predstavljena na slikama („Stub Goričke tvrđave“, „Mlin“, „Na obali reke“), oseća se snažno prisustvo čoveka. Energija koja isijava iz slika ova dva opusa pobuđuje sva naša čula. Kao da osećamo miris raznovrsnog, bogatog biljnog sveta koji buja i njiše se na vetru. Čujemo žubor vode i čini nam se da na licu osećamo toplinu sunca koje se promalja kroz gustu šumu. Ledeno kamenje sa tvrđave, mosta i mlina nas zove da ih dotaknemo i osetimo snagu ovih velelepnih građevina”, istakla je istoričarka umetnosti Maja Škaljac Stanošević.

Izložba „Duša na plateau“ Bore Mitovskog Foto:Galerija „Nikola Radošević“

Bore Mitovski, uspešan preduzetnik, slikar i pesnik, rodio se 1964. godine u selu Konopnica, u blizini Krive Palanke. Ubrzo su se njegovi roditelji preselili u selo Obleševo, gde je proživeo mladost i završio osnovnu školu, a u gradu Kočani završio je srednju tehničku školu. Pošto je odrastao u siromašnoj porodici, dalje obrazovanje nije bilo moguće, pa je odslužio vojni rok i nakon kojeg 1985. odlazi u Sloveniju, u Novu Goricu, gde i danas živi sa suprugom i tri ćerke.

Izložba „Duša na plateau“ Bore Mitovskog Foto:Galerija „Nikola Radošević“

U Novoj Gorici, Bore je vlasnik galerije, do sada je imao više od 10 samostalnih izložbi i učestvovao je na mnogobrojnim grupnim izložbama u zemlji i inostrantsvu. Takođe, učesnik je ali i organizator slikarskih kolonija.

Izložba „Duša na plateau“ Bore Mitovskog Foto:Galerija „Nikola Radošević“

Bonus video: Izložba „Priroda i jezik“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar