Goran Šušljik i Nada Šargin u seriji "Vreme zla" Foto:Promo/Eye to Eye

Završili smo snimanje "Vremena zla", u toku je posprodukcija i publika bi trebalo da prve epizode vidi od jeseni, kaže Goran Šušljik, glumac i kreator serije nastale po trilogiji romana Dobrice Ćosića.

– Uspeli smo, srećom i pokušajem optimalne organizacije, da bez većih problema završimo snimanje. Imali smo 111 snimajućih dana. Tako smo i planirali, premašili smo plan možda dan-dva, s obzirom na okolnosti, ali smo uspeli. Ovo je sigurno nešto najveće što je producentska kuća „Eye to Eye“ radila, a verovatno jedan od većih projekata u poslednjih dosta godina u Srbiji, po ambiciji, po načinu na koji je realizovan, po važnosti teme kojom smo se bavili, po glumačkoj ekipi… – priča Goran Šušljik, kreator serije, glumac i izvršni producent.

Na pitanje da li je sve ispalo onako kako su zamišljali, vidno zadovoljan kaže: „I više od toga. Serija ‘Vreme zla’ nadmašila je naša očekivanja“.

Prva klapa pala je u avgustu prošle godine, a poslednje scene snimljene su u decembru i, ponešto još, u januaru. Oko priče o članovima porodica Katić, Luković i Dragović, nastale po motivima romana Dobrice Ćosića iz trilogije „Vreme smrti“ („Vernik“, „Grešnik“ i „Otpadnik“), okupljena su značajna glumačka imena.

Nada Šargin na snimanju serije „Vreme zla“, Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Članove porodice Katić igraju Žarko Laušević (Vukašin), Nada Šargin (Milena), Radovan Vujović (Ivan), Andrej Šepetkovski (Adam), Jovana Balašević (Vera), u ulogama članova porodice Luković su Nebojša Dugalić (Bora Pub), Nataša Ninković (Dušanka), Pavle Mensur (Miško Pub), Isidora Simijonović (Nađa), Goran Bogdan igra Bogdana Dragovića, a njegovog brata Vladimira Pavle Čemerkić…

U seriji se pojavljuje i više istorijskih ličnosti, poput kneza Pavla Karađorđevića (Sergej Trifunović), Slobodana Jovanovića (Voja Brajović), upravnika logora Banjica Svetozara Vujkovića (Boris Isaković), kao i mladi Dobrica Ćosić (Uroš Jovčić).

– Na kraju smo uspeli ono što je najteže, da dobijemo glumce koje smo hteli, da oni to, naravno, žele i da uspemo da uklopimo njihove termine i koronu – kaže Šušljik, koji u seriji igra Petra Bajevića.

Goran Šušljik i Goran Bogdan Foto:Promo/Eye to Eye

Glavni tok radnje serije, po scenariju Sanje Savić Milosavljević i u režiji Ivana Živkovića, baziran je na romanu „Vernik“, a kroz reminiscencije zalazi u knjige „Grešnik“ i „Otpadnik“. Serija je snimana u Beogradu, ali i na više lokacija širom Srbije, poput Bilješke stene na Tari, Donje Kamenice kod Knjaževca, na padinama Crnog vrha, u kući čatmari staroj 136 godina u Gornjem Račniku kod Jagodine…

– To je to mitsko Prerovo, u kojem se i Ćosić u romanu vratio, ne samo kao neko ko je pisao o njemu, nego i kao učesnik, pošto se i lik Dobrice Ćosića pojavljuje u seriji i to je interesantan deo, jedna veoma markantna epizoda. Tako ju je i Ćosić tretirao, sa nekom vrstom sentimentalne autoironije. To su već događanja kada je Drugi svetski rat počeo, on je pripadnik komunističkog pokreta, oslobodilačkog pokreta, jako mlad, već je zadojen slobodarskom idejom, iako to u Prerovu nije baš toliko jednostavno, ni lako – priča naš sagovornik.

Mladi glumac Uroš Jovčić dobro se snašao u ulozi Ćosića, navodi Šušljik.

– Pojavljuju se tu i neke druge istorijske ličnosti, koje tretiramo isto kao likove, naslonjeni na ono što je Dobrica Ćosić pisao. Mislim da je u tom smislu, ideološkom ili istorijskom, on bio potpuno objektivan, bez velike potrebe da apriori zauzima stav, ali da pritom iznese činjenice i argumente svih tih istorijskih likova, a i događaja, te da u krajnjoj liniji otvori pitanja koja kao da ni danas nisu zatvorena. Svedoci smo da i dalje živimo posledice iz tog vremena – priča kreator serije.

Žarko Laušević kao Vukašin Katić Foto:Promo/Eye to Eye

Radnja prati dešavanja od perioda nakon Prvog svetskog rata i završava se u vreme pada Užičke republike 1941. godine, što je podrazumevalo i masovne scene.

– I sam roman se završava Užičkom republikom i poslednji kadrovi su zbeg. Užička republika se raspada, nacisti ulaze, a narod i Narodno oslobodilački pokret se sele, znamo već gde. Imamo veliki broj događaja koji se tiču Užičke republike, tu se završava roman i tu se završava i serija – navodi Šušljik.

U seriji se pojavljuju i komunisti i desničari, partizani i četnici, ali Šušljik objašnjava da serija nije ideološki obojena na bilo koji način.

– Ćosić je roman završio osamdesetih godina i čitava ta stvar će se kasnije rasplitati krvavo na našim prostorima, ali on je prilično objektivan i upravo se bavi pogubnošću ideologije po pojedinca, pa i šire, po društvo, po zajednice, po narode, po sve. To mu je upravo i jedna od tema romana i to je, na način kakav priliči odličnom piscu, uvukao u taj svet vremena zla pred početak Drugog svetskog rata i tokom njega, u te mikroplanove naših prostora, a u najužem smislu mikroplanove pojedinca. Bavio se pojedincima – ističe Šušljik.

Šušljik kao Petar Bajević Foto:Promo/Eye to Eye

Na pitanje šta mu je bilo najupečatljivije na sminanju, navodi dve stvari.

– Pada mi prvo napamet ta skrušenost i neka vrsta unutrašnje koncentracije i molbe i molitve da sve radi, da svi budu tu, da su svi zdravi i da, pre svega, uspemo da ovaj zaista ogroman posao dovedemo do kraja. A drugo, veliko zadovoljstvo, pošto sam imao sreću da ponovo radim i kao glumac sa svojim kolegama, zadovoljstvo što su oni na taj način uspeli da sve to napisano na taj način ožive – zaključuje on.

Serija je sada u postprodukciji i trebalo bi da bude prikazana od jeseni na televiziji Nova S.

– Tehnički tu ima još posla, to je 15 epizoda po 60 minuta, to je kao sedam ozbiljnih filmova. Svi su počeli da rade, ima posla da se to sve upakuje onako kako treba da bude i kako ova serija zaslužuje – dodaje Šušljik.

Na pitanje šta je sledeće, samo kratko uz osmeh kaže:

– Priremamo se da radimo „Vreme smrti“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar