Sergej Trifunović i Knez Pavle, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Profimedija

Glumac Sergej Trifunović trebalo bi da se nađe u ulozi kneza Pavla Karađorđevića u seriji "Vreme zla", čiji početak snimanja je zakazan za prvu nedelju avgusta, saznaje portal Nova.rs.

Sergej Trifunović saopštio je da je Partija slobodnih građana na čijem je čelu prikupila više od potrebnih 10.000 potpisa za učešće na izborima 21. juna i glumac je trenutno u kampanji, u okviru koje je pre nekoliko dana napadnut u centru Beograda. Njegova glumačka karijera je, čini se, sada u drugom planu, ali će, prema saznanjima našeg portala, pred kamere stati i nakon izbora.

Trifunoviću je ponuđena uloga kneza Pavla u seriji „Vreme zla“, koja se snima po motivima trilogije Dobrice Ćosića, a glumac ju je, prema našim saznanjima, načelno prihvatio.

Sergej Trifunović Foto: Vesna Lalić

Trifunović je u glumačkoj karijeri u pozorištu, na filmu i televiziji do sada najčešće igrao savremene likove i retko je pred kamere stajao u ulogama istorijskih ličnosti. Pojavio se kao Branko Radičević u TV filmu „Maska“ (2007), kao šef policije Anđelko Komatina u filmu i seriji „Montevideo, bog te video“ (2012) i kao Ranko Žeravica u „Bićemo prvaci sveta“ (2015). Televizijska publika nedavno je mogla da ga vidi i kao Besića u „Ujki“ i Đorđa u seriji „Dug moru“, a u fazi postprodukcije su filmovi „Volja sinovljeva“, „Apsurdni eksperiment“ i koprodukcija „The Islander“, gde se pojavljuje u ulozi Lazara.

Serija „Vreme zla“ zasnovana je na trilogiji romana Dobrice Ćosića („Vernik“, „Grešnik“ i „Otpadnik“), a pored članova porodice Katić, koji su u središtu radnje, pojavljuju se i istorijske ličnosti. Istorijskim ličnostima su u seriji po scenariju Sanje Savić Milosavljević i u režiji Ivana Živkovića namenjene epizodne uloge. S obzirom na to da je „Vreme zla“ smešteno u period između dva svetska rata, među njima je i Svetozar Vujković, zloglasni policijac i budući šef logora Banjica, koga bi trebalo da igra Boris Isaković, a uloga kneza Pavla namenjena je Sergeju Trifunoviću.

Međuratnim periodom bavi se i serija „Kralj“ Zdravka Šotre u kojoj je središnja ličnost kralj Aleksandar Prvi Karađorđević. U „Kralju“ kneza Pavla igra Srđan Timarov.

Knez Pavle, Aleksandrov brat od strica, veliki poznavalac umetnosti, isprva je bio nezainteresovan za politiku, ali se ubrzo nametnuo kao vodeća politička figura. Na čelo države dolazi nakon ubistva kralja u atentatu u Marseju 1934 godine, kao jedan od trojice namesnika.

Knez Pavle Karađorđević tokom posete Berlinu 1. juna 1939. godine Foto: Profimedia

Nakon što je njegova vlada 25. marta 1941. godine potpisala Trojni pakt, dva dana kasnije, zbačen je sa vlasti pučem i proteran u Grčku. Britanska vojska odvela je kneza Pavla iz Grčke u Keniju, a potom je, nakon puštanja, živeo u Francuskoj, gde je i umro 1976. u svojoj 84. godini.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare