Predstava Kus petlic
Predstava Kus petlić u Narodnom pozorištu Foto:FIlip Krainčanić/Nova.rs

Mnogo nam svima znači što gostujemo u Beogradu i to na Velikoj sceni nacionalnog teatra. I to posle pandemije kada smo najzad u mogućnosti da razmenjujemo kulturne sadržaje. Iskreno sam uzuđena, rekla je za Nova.rs Minja Peković, glumica kojoj je uloga u komadu “Kus petlić” Ace Popovića u režiji Milana Neškovića donela brojne nagrade.

Nakon Sterijinog pozorja kada je osvojila pet nagrada, ova predstava Narodno pozorišta Subotica nanizala ukupno 17 priznanja. Na nedavno završenom 71. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, koji je održan u Zrenjaninu, ovenčana je sa šest nagrada i najzad stigla do prestonice. Zbog velikog interesovanja danas je igrana dva puta u Narodnom pozorištu u Beogradu. I oba puta je pozdravljena stajaćim ovacijama.

Predstava Kus petlic
Nebojša Milovanović Foto:FIlip Krainčanić/Nova.rs

– Moja porodica i dosta prijatelja živi u Beogradu, kao i od drugih članova ansambla. I to je jedinstvena prilika da nas vide. Igrala sam u nacionalnom teatru i sada sam opet srećna što sam tamo jer je to čast za svakog glumca zbog značaja tog pozorišta na kulturnoj mapi naše zemlje – kaže nam Minja.

Na naše pitanje da li je istina da je najzad dobila naslovnu ulogu u domaćoj seriji, odgovara:

– Istina je, reč je o seriji “Tunel”, ali ne smem da pričam o tome. Jedva čekam snimanje, beskrajno sam uzbuđena. To je sve što mogu da kažem u ovom trenutku – rekla nam je velika Minja Peković.

Predstava Kus petlic
Predstava Kus petlić u Narodnom pozorištu Foto:FIlip Krainčanić/Nova.rs

Da podsetimo, Sterijinu nagradu za predstavu Aleksandra Popovića „Kus petlić“ u režiji Milana Neškovića jednoglasnim odlukama žirija dobili su: reditelj Milan Nešković, glumci Srđan Sekulić i Minja Peković, koja je dobila i nagradu „Zoran Radmilović“ za glumačku bravuru, za kostimografsko ostvarenje nagrađena je Biljana Grgur a za scenski govor Saša Latinović. Takođe, Milošu Laziću pripala je Sterijina nagradu iz fonda „Dara Darinka Čalenić“ za najboljeg mladog glumca, dok je priznanje producentske kuće „Skomediasko“ za epizodu pripala Igoru Greksi.

Sterijinu nagradu „Dejan Penčić Poljanski“ Okruglog stola kritike za najbolju predstavu ravnopravno „Kus petlić” je ravnopravno podelio sa komadom „Vitezovi, Lake male’” u režiji Andraša Urbana pozorišta „Deže Kostolanji“ Subotica.

Predstava Kus petlic
Predstava Kus petlić u Narodnom pozorištu Foto:FIlip Krainčanić/Nova.rs

Pored Minje koja maestralno tumači lik Milje Bušatilje, igraju Sanja Moravčić kao Selena Seja Batrićeva, Igor Greksa u ulozi Đakona Avakuma, Dimitrije Dinić kao Pile Kopile Piletićevo, Komnen Barjaktar je Srđan Sekulić, a Johan Šuster Miloš Lazić.

Reditelj Milan Nešković je uradio i izbor muzike, dramaturg je Maja Todorović, scenograf Marija Kalabić, kostimograf Biljana Grgur a za scenski pokret je bio zadužen Igor Greksa.

****

Bonus video: Milan Nešković – „Vlast“ sastavljena od Nušićevih replika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar