Foto: Sophie Garcia

Predstava „Wakatt“ Serža Emea Kulibalija, u produkciji Plesnog pozorišta Faso iz Belgije, zatvoriće 10. oktobra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu ovogodišnji Bitef.

Komad „Wakatt“ dovodi u pitanje ideju drugosti i straha od drugog, kritikujući tako kolonijalne prakse kroz jedinstveni plesni jezik. Autor Serž Eme Kulibali, koreograf poreklom iz Burkine Faso, nudi sliku sveta kojim vladaju paranoja, neprihvatanje i besmislena agresija nad svim što nam nije poznato.

Serge Aimé Coulibaly Foto: Lydia Nesvadba

Publici u Beogradu predstaviće se deset plesača u čije je izvođenje utkana mešavina straha i besa, dok ih prati muzika koja će se takođe izvoditi uživo na sceni.

U vreme ratova, bujanja nacionalizama i sve većeg međusobnog udaljavanja ljudi, „Wakatt“ podstiče otpor ovakvim tendencijama istovremeno otvarajući prostor za promišljanje zajedničke i pravednije budućnosti.

„’Wakatt’ je predstava koja se munjevito kreće u prostoru između nade i straha, revolta i potištenosti, ekstaze i ludila“, piše Mikael Belon u kritici predstave koju je objavio za belgijski javni servis Bri (Bruzz). Đia Kurles u svom prikazu za Njujork tajms navodi kako „’Wakatt’ nije samo ples već i vid postojanja.“

Foto: Sophie Garcia

Pod sloganom „Snago, ne pristaj da budeš nečija“ publika 57. Bitefa biće u prilici da u glavnom programu pogleda predstave koje stižu iz Nemačke, Litvanije, Mađarske, Švedske, Grčke, Burkine Faso, Belgije i Srbije.

Ulaznice za Bitef zvanično su puštene u prodaju 30. avgusta u 19 časova na Bitef & Kišobran After Work Matinee-u koji je održan u Beogradu. U isto vreme počela je i promotivna onlajn prodaja.

Bonus video: Ekipa filma „Čuvari formule“ na Sarajevo Film Festivalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar