Slavni pisci protiv Putina: Margaret Etvud, Ruždi i Frenzen osuđuju krvoproliće

Kultura 01. mar. 202209:49 > 09:50
Podeli:
Foto:Avalon.red / Avalon / Profimedia; SOPA Images / ddp USA / Profimedia; LAURENT BENHAMOU / Sipa Press / Profimedia

Orhan Pamuk, Salman Ruždi, Margaret Etvud i Džonatan Frenzen su među više od 1.000 pisaca iz celog sveta koji su osudili rusku invaziju na Ukrajinu i izrazili svoju solidarnost sa ukrajinskim narodom.

Otvoreno pismo, koje je objavila organizacija za književnost i slobodu izražavanja PEN International, upućeno je piscima u Ukrajini i „hitno poziva da se prekine krvoproliće“ koje je počelo prošle nedelje.

– Jedinstveni smo u osudi besmislenog rata, vođenog odbijanjem predsednika Putina da prihvati prava ukrajinskog naroda da raspravlja o svojoj budućoj odanosti i istoriji bez uplitanja Moskve – kažu međunarodni pisci, među kojima su nobelovci Orhan Pamuk, Svetlana Aleksijevič i Olga Tokarčuk, kao i Džonatan Frenzen, Kolm Tojbin i Elif Šafak, piše „The Guardian“. 

Foto: EPA/Zsolt Szigetvary

- Sjedini smo u podršci piscima, novinarima, umetnicima i svim građanima Ukrajine, koji proživljavaju najmračnije sate. Stojimo uz vas i osećamo vašu bol - dodaju oni u pismu objavljenom na ukrajinskom, ruskom i arapskom jeziku:

- Svi pojedinci imaju pravo na mir, slobodno izražavanje i slobodno okupljanje. Putinov rat je napad na demokratiju i slobodu ne samo u Ukrajini, već i širom sveta… Ne može biti slobodne i bezbedne Evrope bez slobodne i nezavisne Ukrajine. Mir mora prevladati!

Autorka "Sluškinjine priče" Etvud je takođe podelila fotografiju na kojoj prisustvuje maršu u Torontu u znak protesta protiv invazije Ukrajine.

- Hiljade na mitingu u Torontu; divno je čuti da su se kanadske političke stranke jednom složile i da podržavaju Ukrajinu - napisala je ona na Tviteru.

Bonus video: Intervju sa Džonatanom Frenzenom za Nova.rs

Komentari

Vaš komentar