Sergej Rahmanjinov Foto: Fototeca Gilardi / akg-images / Profimedia

Trodnevni program „Sergej Rahmanjinov – U vremenu koje nestaje”, povodom stopedesete godišnjice od rođenja i osam decenija od smrti slavnog ruskog pijaniste, kompozitora i dirigenta, biće održan od četvrtka, 30. marta do subote 1. aprila u Galeriji Artget Kulturnog centra Beograda i Svečanoj sali Ruskog doma.

Sergej Vasiljevič Rahmanjinov (1873–1943) poslednji je predstavnik ruskog poznog romantizma koji je duh ovog vremena preneo duboko u 20. vek. Zahvaljujući dramatičnim ličnim iskustvima i turbulentim istorijskim okolnostima u kojima je živeo, na poseban način je odnegovao „muzički vrt“ koji je nasledio od svojih uzora, velikana ruske muzike Čajkovskog, Glinke i Rimskog-Korsakova. Bio je svedok nestajanja jednog društvenog uređenja, a uprkos svemu, istrajno je kroz svoj rad branio vrednosti epohe koja je pred njim bledela ili bila rušena. Otuda ovaj program nosi naziv „Sergej Rahmanjinov – U vremenu koje nestaje“.

Foto: KCB

U okviru ciklusa „Jubileji kompozitora“, Kulturni centar Beograda organizuje ovu manifestaciju a ulaz je slobodan.

Prvog dana, 30. marta, od 20 časova u Galeriji Artget održaće se program „Кamerna muzika Sergeja Rahmanjinova“. Nakon uvodne reči, sledi koncert, sećanje na zajedničko muziciranje u salonima, tokom školovanja sa profesorima i drugim studentima, na imanju Ivanovka i rezidencijama u Njujorku, Švajcarskoj ili Кaliforniji, koj je bilo sastavni deo života kompozitora i omiljeni način druženja i razmena ideja i osećanja.

Drugog dana, 31. marta, na programu je „Sergej Rahmanjinov – pijanista kompozitor“ koji počinje u 17 časova u Galeriji Artget predavanje će održati pijanista Milivoje Veljić. Кlavirska dela dominiraju opusom Sergeja Rahmanjinova koji nastavlja tradiciju čuvenih pijanista kompozitora Franca Lista i Frederika Šopena. Njegove savršene pijanističke interpretacije svrstale su ga među najbolje pijaniste svog vremena, ali i među najznačajnijeste ikada.

Program nastavlja u Ruskom domu, kada će se od 18 časova predstaviti najmlađi izvođači na Кoncertu mladih pijanista učenika MŠ Mokranjac i MŠ Кosta Manojlović, dok će u 20 časova na koncertu koji nosi naziv „Stopama romantičarskog pijaniste“ nastupiti naši renomirani pijansiti.

Sergej Rahmanjinov Foto: Fine Art Images / Heritage Images / Profimedia

Trećeg dana, 1. aprila na programu su „Pesme Sergeja Rahmanjinova” a biće održan od 19 časova u Galeriji Artget. Ovo finale programa je u znaku ruske solo pesme. Pre koncerta, predavanje će održati muzikolog Stefan Cvetković, docent na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Potom sledi koncert studenata Katedre kamerne muzzike FMU iz klase prof. Ljudmile Popović.

Jubilej 150 godina od rođenja i 80 godina od smrti Sergeja Rahmanjinova obeležava čitav svet.

Bonus video: Prvi koncertni klavir Kolarca ponovo u Zadužbini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar