Lav Pajkić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Lav Grigorije Pajkić biće novi državni sekretar u Ministarstvu kulture, na čijem se čelu nalazi Nikola Selaković, nezvanično saznaje Nova.rs iz više izvora.

Na sledećoj sednici Vlade Srbije, zakazanoj za četvrtak 23. maj, trebalo bi da budu imenovani funkcioneri, odnosno državni sekretari u svim ministarstvima. Među njima bi trebalo da se nađe i jedan producent. U pitanju je Lav Grigorije Pajkić, koji će, kako nezvanično saznaje Nova.rs, biti imenovan za državnog sekretara u Ministarstvu kulture.

Kao što je za javnost bilo iznenađenje imenovanje Nikole Selakovića za novog ministra kulture, tako je informacija vezana za Pajkića „logična“ s obzirom da je bio državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na čijem je čelu u prošlom sazivu Vlade Srbije, takođe, bio Selaković. Ispostavlja se da Pajkić prati Selakovića po ministarstvima, bez obzira koji je sektor u pitanju.

Ko je Lav Grigorije Pajkić? Rođen je 1995. u Beogradu, u bračnoj zajednici profesora FDU i scenariste Nebojše Pajkića i spisateljice Isidore Bjelice. Osnovnu i srednju školu završio u Beogradu, nakon čega je upisao Fakultet dramskih umetnosti. U biografiji na sajtu Skupštine Srbije navodi da je po zanimanju producent.

Početkom 2015. postao je predsednik beogradskog odbora Srpske narodne partije. „Kada sam video da se osnovala jedna nova stranka, sa novom idejom, želeo sam da se okušam. Mlad sam, mlada je stranka, tu sam se najviše našao“, izjavio je tada, podsetio je svojevremeno „Istinomer„.

Lav Pajkić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Isticao je da radi kao izvršni direktor Srpske naučne televizije, tehnički urednik u časopisu VIP TRIP, glavni urednik u časopisu za mlade SUTRA, ali i kao „marketing konsultant u nekoliko organizacija i firmi“.

Direktor i glavni i odgovorni urednik „neprofitnog i kulturno-obrazovnog TV kanala Srpska naučna televizija“ demantovao je međutim još 2017. informaciju da je Pajkić izvršni direktor te televizije.

U pojedinim medijima pojavila se informacija da je postao „najmlađi član Trilateralne komisije u Evropi“, što je on demantovao.

„Ja sam pre dve-tri godine započeo snimanje dokumentarnog filma o tajnim društvima u Srbiji. Tada se ta priča napravila. Mislim da čovek teško može da poveruje da ja sa 20 godina mogu da budem u Trilateralnoj komisiji. Nemam takve afinitete. To su ozbiljni ljudi, prema kojima ja imam duboko poštovanje. Još sam zaista mlad i sumnjam da bih ikada došao na neku takvu funkciju, niti me interesuje. Klasična mistifikacija, koja je izvučena iz konteksta.“

Krajem 2017. na televiziji „Pink“ počelo je emitovanje emisije „Kontravizija“, čiji je Pajkić bio autor i voditelj.

„Ideja ‘Kontravizije’ je da bude kontra svemu što je inače kontra, želimo da budemo realni u nadi da ćemo staviti tačku na glupost, u protivnom će glupost staviti tačku na nas. Imaćemo interesantne goste, igre sa njima, preglede događaja u društvu i raznolike komične skečeve. Sve u svemu, jedan dosta inovativan koncept koji još nije viđen u Srbiji. Tematika je široka: društvo, kultura, politika… Trudićemo se da pratimo aktuelna dešavanja i da kroz satiru pokažemo šta sa njima nije u redu i šta bi trebalo da se promeni’, objasnio je Lav. U prvoj epizodi Lav će ugostiti Miroljuba Petrovića, kontroverznog doktora nauka, poznatog po čuvenoj rečenici ‘Ideš pod mač, bato’.“

„Kontravizija“ je „predstavljala svojevrsan prorežimski odgovor na emisije ’24 minuta sa Zoranom Kesićem’.

Izjavio je da je Srpsku narodnu partiju napustio kad je pokrenuo „Kontraviziju“.

Foto: Printscreen/YouTube

Nakon odlaska iz SNP osnovao je organizaciju „Stub“ – „prvu pravu političku opciju u Srbiji koja se zalaže za bolju poziciju mladih u društvu“. Izabran je za predsednika te organizacije u martu 2019.

Na parlamentarnim izborima 2020. i 2022. nastupio je na listi Srpske napredne stranke i dobio poslaničko mesto u Skupštini Srbije.

U julu 2022. na svom Instagram nalogu podelio je poziv redakcije „Danasa“ mladima da se prijave u njihovu školu novinarstva, ilustrujući fotografijom iz filma „Dara iz Jasenovca“, na kojoj su ustaše.

U decembru 2022. postavljen je za državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, kad je na čelu tog ministarstva bio novi ministar kulture Nikola Selaković.

Takođe je u prošlom sazivu Narodne skupštine bio član Odbora za kulturu i informisanje.

Bonus video: Međunarodni sajam tehnike u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare