Foto: A.M.P.A.S. viaThe Grosby Group / Grosby Group / Profimedia

Svečanosti koju uoči dodele Oskara svake godine organizuje Akademija u Los Anđelesu, prisustvovalo je 179 nominovanih umetnika iz svih kategorija, a uslikana je i tradicionalna grupna fotografija koja uvek izaziva posebnu pažnju.

Slika na kojoj su svi učesnici trke za najvažniju filmsku nagradu koja se održava 11. marta, svaki put izaziva veliko interesovanje filmofila i korisnika društvenih mreža koji izdvajaju svakog ponaosob zbijajući šale na njihov račun. I “BBC” je istakao 10 najzanimjiivijih momenata na “fotografija razreda”.

1. Okupljanje “La La Land” ekipe

Kada je BBC pisao o tradicionalnoj fotografiji 2017, Ema Stoun i Rajan Gosling bili su tamo kao nominovani za “La La Land”. Podsetimo, ovo ostvarenje je osvojilo Oskara za najbolji film, a četiri minuta kasnije ipak izgubio jer je bila greška u koverti. Ove godine, Gosling i Stoun su se vratili na dodelu Oskara, ali za različite filmove – nominovani su za “Barbi” i “Jadna stvorenja”.

Foto: A.M.P.A.S. viaThe Grosby Group / Grosby Group / Profimedia

2. Dva kandidata za “zadnju klupu”

Glumac Sterling K Braun i tekstopisac Dajan Voren stajali su zajedno u zadnjem redu – moglo bi se reći – odgovarajuće prema njihovom plasmanu, s obzirom da su oboje svesni da nisu baš vodeći u svojim kategorijama. Prošle nedelje, Braun je rekao:

– Znam da neću pobediti, i potpuno sam u redu s tim. Reći ću vam – Robert Dauni Džunior će pobediti. On je neverovatan glumac… Srećan sam što sam među nominovanima.

Foto: A.M.P.A.S. viaThe Grosby Group / Grosby Group / Profimedia

Ali, dok je Braun prvi put nominovan, Voren je nominovana 15 puta za najbolju originalnu pesmu – i nikada nije pobedila. Verovatno neće ni ove godine, jer je “What Was I Made For?” Bili Ajliš ipak favorit. Još jedna “Barbi” pesma “I’m Just Ken”, takođe je u trci, a Voren je u šali dobacila na ručku:

– Nikad se ne zna, mogli bi da ponište jedno drugo!

3. Da li je to… Godzila?

Takaši Jamazaki, jedan član tima za vizuelne efekte nominovan za “Godzilla Minus One”, doneo je plus jedan na događaj – figuru Godzile. Poslednjih nekoliko meseci, Jamazaki je nosio figuricu sa sobom na crvene tepihe i premijere, tako da je pošteno da se čudovište pojavilo i na fotografiji razreda.

Foto: A.M.P.A.S. viaThe Grosby Group / Grosby Group / Profimedia

4. Kuče

Svako ko zna bilo šta o istoriji filma zna da je najbolja glumačka izvedba u bilo kom filmu ikada bio pas u ovogodišnjem kandidatu za najbolji film, “Anatomija pada”. Poznat u filmu kao Snup, pas je u stvari granični koli po imenu Mesi koji je doleteo iz Francuske da prisustvuje ručku, zajedno sa trenerkom Laurom Martin Kontini. Mesi je bio izuzetno popularan među glumcima na događaju, uključujući Rajana Goslinga i Bredlija Kupera, koji je i fotografisan sa psom. „Kup upoznaje Snupa“, glasio je odličan natpis. Nažalost, pas nije bio na fotografiji razreda – nešto što ne možemo razumeti jer je on najbolji. Podneli smo zvaničnu žalbu Akademiji i obavestićemo vas kako napreduje, poručuju iz “BBC”.

5. Keri i Emili predstavljale su Britance

Ovogodišnje glumačke nominacije malo manje uključuju Britance – jedine dve su “Openhajmerova” Emili Blant i “Maestrova” Keri Maligan.

Foto: A.M.P.A.S. viaThe Grosby Group / Grosby Group / Profimedia

Na sreću, obe su stigle na ručak i mogu se videti na fotografiji. I iako nisu stajale zajedno na fotografiji, zajedno su pozirale pre obroka.

Vredi podsetiti da su irske zvezde imale još jednu veliku godinu – sa Berijem Keoganom, Polom Maskalom i Endrjuom Skotom, koji su svi nominovani za velike nagrade, uključujući Zlatni globus i Baftu. Međutim, samo je Kilijan Marfi prepoznat za Oskara.

6. Sačuvajte mesto u prvom redu za nas

Da smo bili prisutni prilikom fotografisanja – ovo je red u kojem bismo zamolili sve da se pomere i naprave mesta, pošto je tu sva snaga.

Foto: A.M.P.A.S. viaThe Grosby Group / Grosby Group / Profimedia

Kristofer Nolan i Martin Skorseze, režiseri “Openhajmera” i “Ubistva cvetnog meseca”, bili su blizu u prvom redu, pored dve glumačke kandidatkinje koje su apsolutni favoriti. Bile su to Lili Gledston, nominovana za najbolju glumicu za njenu ulogu u Skorsezeovom filmu, i zvezda “Bartonove akademije” Da vajn Džoj Rendolf – za koju je gotovo sigurno da će osvojiti najbolju sporednu glumicu.

7. Bili Ajliš je uvek “kežual”

Bili Ajliš je uvek zadovoljstvo videti na crvenom tepihu – ona stalno krade reflektore zanimljivim i neobičnim izgledom.

Ručak na Akademiji nije bio ništa drugačiji, a Ajliš je privukla pažnju zahvaljujući svojoj ležernoj bandani, žutom sakou i pantalonama koje su se slagale sa odećom njenog brata Finneasa.

Foto: Matt Baron/BEI / Shutterstock Editorial / Profimedia; A.M.P.A.S. viaThe Grosby Group / Grosby Group / Profimedia

Oni su nominovani u kategoriji najbolja originalna pesma za “What Was I Made For?” – koja im je već donela Gremi i Zlatni globus. U stvari, nagrada bi mogla biti “Barbikina najbolja šansa za Oskara, dok će drugi filmovi poput “Openhajmera” verovatno dominirati u nekoliko glavnih kategorija.

8. Ko je ukrao svetlo reflektora

U odsustvu psa Mesija, sasvim je jasno ko je ukrao svetlo reflektora na ovogodišnjoj fotografiji. Desno je muškarac koji je prekrstio ruke – primetna poza na slici na kojoj većina ljudi samo gleda pravo ispred sebe i smeška se.

„Moram da znam sve o ovom gospodinu“, objavio je jedan filmski fan nakon objavljivanja slike. „Nekako zvezda fotografije“, složio se drugi.

Foto: JIM RUYMEN / UPI / Profimedia; A.M.P.A.S. viaThe Grosby Group / Grosby Group / Profimedia

U pitanju je u stvari snimatelj Metju Libatik – koji je nominovan za svoj rad na “Maestru”, biografskom filmu Bredlija Kupera o Leonardu Bernštajnu. Libatik je toliko ponosan na svoju prepoznatljivu pozu da ju je prethodno izveo i na crvenom tepihu pokazujući nalakirane nokte.

9. Barbi kao Barbi

Margo Robi je bilo zadovoljstvo pratiti ove sezone na dodelama nagrada jer se oblačila poput lika koji tumači – Barbi. Nastavila je u istom maniru i na ovoj fotografiji. Iako su Robi i rediteljka Greta Gervig propustile nominacije za najbolju glumicu i najbolju režiju, obe su i dalje bile prisutne na ručku. To je zato što su obe nominovane u drugim kategorijama – Robi kao producent, a samim tim i nominovana za najbolji film, a Gervig u kategoriji najboljeg adaptiranog scenarija.

Foto: A.M.P.A.S. viaThe Grosby Group / Grosby Group / Profimedia

Inače, Gervig stoji sa desne strane producenta i tekstopisca Marka Ronsona, koji je nominovan za najbolju originalnu pesmu za “I’m Just Ken”.

10. Ako je nešto smešno podelite to sa ostatkom razreda, hajde, svi volimo dobru šalu

Potrebno je više od pola sata da se svi nominovani postave na svoje mesto, jer se pozivaju jedan po jedan dok sede na večeri. Ali, potreban je herkulovski napor da se uverite da su svi spremni za tačnu sekundu snimanja. Neizbežno, uvek postoji neko ko nije. Na ovogodišnjoj fotografiji, primetili smo da najmanje dve osobe trepću i stoga izgledaju kao da su shvatile kako da spavaju dok stoje.

Foto: A.M.P.A.S. viaThe Grosby Group / Grosby Group / Profimedia

Ali, najupečatljiviji nesrećni slučaj dogodio se ekipi filma “Anatomija pada”, tačnije Arturu Harariju, koji je nominovan za najbolji originalni scenario zajedno sa svojom suprugom Žastin Trije, koja je i režirala film. Harari je uslikan kako se smeje, ali nije jasno šta ga je nateralo da pukne. Kladimo se da je Pol Đamati imao neke veze sa tim. Omiljeni najbolji glumac, koji se vidi kako stoji desno od Hararija, poznat je po svom smislu za humor, pošto je tokom sezone dodele nagrada održao niz komičnih govora o prihvatanju nagrada.

Dodela Oskara 2024, čiji je domaćin Džimi Kimel, biće održana u Los Anđelesu 10. marta.

Bonus video: Kako je nastala Barbi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar