Rade Šerbedžija Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival večeras će na Kanli kuli otvoriti glumac Rade Šerbedžija, kojem će biti uručena Nagrada „Milan Žmukić“ za izuzetan doprinos regionalnoj i evropskoj filmskoj umetnosti, a takmičarski program počeće filmom “Pontonovo srce” Senada Šahmanovića.

Ceremonija otvaranja 37. izdanja najveće crnogorske smotre filma, koja se održava pod sloganom “Sve boje filma” zakazana je za 21 čas. Prvi put, otvaranju će prethoditi šetnja crvenim tepihom u srcu grada, od Trga Nikole Đurkovića do Belaviste. Voditelji svečanog otvaranja su glumica Sanja Popović i glumci Andrija Kuzmanović i Milan Marić.

Kanli kula Foto: Promo/FFHN-MFF

Do 29. avgusta publika u Herceg Novom će imati priliku da na četiri jedinstvene lokacije, pod otvorenim nebom, uživa u više od 70 filmskih ostvarenja iz celog sveta podeljena u tri takmičarske i dve vantakmičarske selekcije.

Film “Pontonovo srce” crnogorskog reditelja Senada Šahmanovića, rađen u produkciji Radio televizije Crne Gore, donosi nesvakidašnju ljubavnu priču u kojoj se muškarac pomalo asocijalnog ponašanja, grubog i bezobraznog stila ophođenja sa svojim klijentima zaljubljuje u mladu glumicu u usponu. Scenarista je Antonio Gabelić, producent Miro Radošević, a uloge tumače: Marija Labudović, Marko Janketić, Rade Šerbedžija, Stevan Vuković, Omar Bajramspahić, Mišo Obradović, Pavle Popović, Jadranka Mamić, Aco Radulović.

Na Kanli kuli će biti prikazano još 11 ostvarenja takmičarskog programa dugometražnog igranog filma, koji je okrenut ka regionu i ponudiće publici autentične svetove i inovativne pristupe stvaralaca svih generacija. Selektor programa je novinar i filmski kritičar Vuk Perović.

U dvorištu Kuće Iva Andrića biće prikazani dokumentarci iz celog sveta, a selekcija obuhvata 25 filmova u takmičarskoj konkurenciji i jedan van konkurencije. Selektor Vladimir Perović je filmove svrstao u pet tematskih celina: Sećanje, Porodica, Prostori, Politika, U Nama.

Takmičarska selekcija studentskog filma obuhvata 24 ostvarenja studenata filmskih akademija Jugoistočne Evrope koji će biti prikazani u amfiteatru dvorane “Park”, ispred palate Burovina. Novina u programu je vantakmičarska selekcija sa pet kratkometražnih studentskih filmova iz različitih delova sveta, dva dokumentarca i tri igrana, koje je selektorka Sara Stijović izabrala kao prvoklasne primere kvalitetnog kratkog metra.

Foto:Promo/FFHN – MFF

Tvrđava Forte mare će ugostiti vantakmičarsku selekciju dugometražnog igranog filma Kino Evropa i program Mreže festivala Jadranske regije, koji obuhvataju ostvarenja najvećih savremenih autora.

Pored bogatog filmskog programa, Filmski festival donosi i prateće sadržaje, među kojima se ove godine izdvajaju dani filmske industrije “Montenegro Film Rendezvous” u organizaciji Filmskog centra Crne Gore, koji će biti organizovani od 24. do 27. avgusta.

Foto: Promo

Tu su i prateći programi Festivala: promocija knjige „Zavod“ Gorana Markovića, radionica za razvoj scenarija pod nazivom “Vreme stvaranja”, Omaž Zdravku Velimiroviću…

Bonus video: Mirjana Karanović na Sarajevo film festivalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar