Jubilarni 60. Festival profesionalnih pozorišta Srbije, „Joakim Vujić“ Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Jubilarni 60. Festival profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić" od ponedeljka 13. maja počeće u Užicu, ovogodišnjoj Nacionalnoj prestonici kulture. Publika će do 20. maja videti sedam predstava, a "Putujuće pozorište Šopalović", po tekstu Ljubomira Simovića u režiji Milana Neškovića podići će festivalsku zavesu.

Na repertoaru je i komad „Ljudi bez grobova“ po romanu Enesa Halilovića u režiji Stevana Bodrože u koprodukciji Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara i Beogradskog dramskog pozorišta.

Treće festivalsko veče pripada Šabačkom pozorištu i predstavi „Gospođa ministarka“ po tekstu Branislava Nušića. „Režim ljubavi“ je predstava rezervisana za četvrto veče u produkciji Kruševačkog pozorišta po tekstu Tanje Šljivar i režiji Snežane Trišić, a iduće veče užičkoj publici će se predstaviti Kraljevačko pozorište i „Bog masakra“ po tekstu Jasmine Reze u režiji Igora Pavlovića.

Jubilarni 60. Festival profesionalnih pozorišta Srbije, „Joakim Vujić“ Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Pretposlednje festivalske večeri publika će pozdraviti Narodno pozorište Niš i predstavu „Koštana“ po tekstu Bore Stankovića i režiji Jane Maričić. Takmičarski deo festivala zatvoriće „Bure baruta“ po tekstu Dejana Dukovskog i režiji Gorčina Stojanovića u izvođenju knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca. Predstavu koja se izvodi u čast nagrađenih „Ko igra Sonju Savić“, izvešće najmlađe pozorište zajednice, Gradsko pozorište Čačak.

– Neke od predstava biće izvedene u kamernom izdanju gde će uspeti da ih vidi samo 40-60 ljudi, što je zahtev gostujućih pozorišta. Nijedna predstava nije ispod kvaliteta koji je Joakim Vujić postigao u svojim najblistavijim danima, počev od naše pa do predstave „Ko igra Sonju Savić“. Publika će videti izuzetne predstave i izuzetna glumačka ostvarenja – kaže selektor festivala i direktor Narodnog pozorišta Užice Zoran Stamatović.

Pored Jugoslovenskog pozorišnog festivala po kome je Narodno pozorište Užice prepoznatljivo, Stamatović za Nova.rs kaže da je „Joakim Vujić“ za glumce i sve uposlenike ovog pozorišta još važniji, a otkriva i zašto.

Zoran Stamatović, Jubilarni 60. Festival profesionalnih pozorišta Srbije, „Joakim Vujić“ Foto:Slavica Panić/Nova.rs

– Jugoslovenski pozorišni festival ne možemo smatrati našom ligom jer tamo učestvujemo sporadično, dok smo na ovom festivalu, uz niško pozorište, jedino koje je učestvovalo, mislim 58-59 puta, od 60 koliko će ih sa ovogodišnjim biti. To je naša obaveza da pred publikama svih gradova pokažemo gde je mesto našeg pozorišta u kontekstu kvaliteta većih gradova sa kojima se ravnomerno takmičimo. Konkurencija je vrlo ozbiljna, a nadam se i da će rezultat biti uspešan – ističe Stamatović.

Festival „Joakim Vujić“ pre svega je značajan za sve gradove van prestonice, dodaje za naš portal umetnički direktor Narodnog pozorišta Užice Nemanja Ranković.

– To je glavno mesto za preispitivanje i potvrđivanje umetnika koji stvaraju na ovim prostorima. Osnivanjem zajednice se želelo stvaranje jednog vida esnafskog udruženja koje će voditi računa o stvaraocima pozorišne umetnosti van velikih centara. Onih koji su daleko sklonjeni od medija, raznih prilika i mogućnosti. Pored učešća na skoro svim festivalima do sada, naše pozorište obavezuje i činjenica da smo tetar koji tokom trajanja „Joakima Vujića“, od osnivanja do danas, osvojilo najveći broj nagrada – naglašava Ranković.

Nemanja Ranković, Jubilarni 60. Festival profesionalnih pozorišta Srbije, „Joakim Vujić“ Foto:Slavica Panić/Nova.rs

Zajednicu profesionalnih pozorišta Srbije osnovali su pre 60 godina predsednici tadašnjih opština koje su imale profesionalna pozorišta. Sa direktorima je potpisan sporazum, a potpisnik za Užice i Narodno pozorište bio je prof. dr Stanko Jovančićević koji je u to vreme bio direktor pozorišta. Danas zjednicu čini 16 pozorišta.

– Cilj je bilo stručno opismenjavanje kadrova, koji su radili u pozorištinma jer ih je u to vreme bilo malo. Nije bilo ni škola ni glumaca kao što je to danas. Kroz delovanje same zajednice umetnici su motivisani da dođu u manje sredine. Danas nam je cilj da i naši sugrađani imaju uvid u stvaralaštvo drugih pozorišta i procene gde je to mesto njihovog pozorišta – dodaje Ranković.

Užice će ove godine šesti put biti domaćin festivala „Joakim Vujić“, a zbog manifestacije Nacionalna prestonica kulture, kada je Užice centar svih kulturnih dešavanja, biće domaćin i pozorišnog festivala za decu „Mali Joakim“.

Bonus video: Užice je nacionalna prestonica kulture

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar