Foto: Nemanja Knežević

Na najznačajnijoj svetskoj manifestaciji posvećenoj scenskom dizajnu i scenskom prostoru, od 8. do 18. juna, Srbija nastupa u kategorijama Sekcije zemalja i regiona i Studentske izložbe pod zajedničkom temom "O nežnosti, snovima i odgovornosti", podsećaju iz Muzeja primenje umetnosti.

“Posudi mi san, da bi mogao da bude u tvom telu, a ne u tvojoj glavi”, moto je predstavljanja Studentske sekcije Srbije pod nazivom “Sanjarenje”. Njihov rad je, navodi se u saopštenju, performativna instalacija koja se bavi transakcijom snova čiji je proces nežan, odvija se kroz deljenje, prepoznavanje i dosanjavanje podeljenih snova u realnom prostoru praške tržnice Horešovice. Snovi i realni prostor tržnice prepoznati su kao scensko-dramske strukture ispunjene potencijalom, koje u sebi imaju upisane brojne mogućnosti događaja, doživljaja i iskustava.

Foto: Nemanja Knežević

Prostor paviljona u skladu s tim menja svoju konfiguraciju kroz tri situacije: Prostor za deljenje snova, Prostor za istraživanje snova i Prostor za čuvanje snova. Proces rada je određen njegovom cikličnošću – od unutra ka spolja i od spolja ka unutra, promenljiv je i konstantno se razvija. Studenti/Sanjari svojim radom žele da ukažu na to da vraćanjem snova u realnost i ona može postati stvarnija, a da se budnom i posvećenom razmenom otvara preko potreban prostor za bliskost i zajedništvo.

U studentskom timu su Кeti Zaharijev, Mina Radovanović, Petra Perović, Višnja Vukajlović, Una Кotur, Itana Šestović, Nikola Stojadinović, Ružica Ristivojević, Lucija Stijepović, Jana Baljak, Tanja Stefanović, Marija Pokrajac, Angelina Biskupljanin, Miloš Janjić, Aleksandar Jovanović.

Mentorski tim čine Maja Vilić, Vladimir Savić, Maša Seničić, a kustoski Aleksandra Pešterac, Daniela Dimitrovska, Ninoslava Vićentić, Pavle Dinulović, Andrea Palašti, Pavle Stamenović, Natalija Bogdanović.

Bonus video: Ko će pobediti – veštačka inteligencija ili umetnost?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar