Foto: Andrija Dinulović

Na Praškom kvadrijenalu, najznačajnijoj svetskoj manifestaciji posvećenoj scenskom dizajnu i scenskom prostoru, od 8. do 18. juna, Srbija će nastupiti u kategorijama Sekcije zemalja i regiona i Studentske izložbe pod zajedničkom temom "O nežnosti, snovima i odgovornosti", najavio je Muzej primenje umetnosti.

Umetnički koncept Kvadrijenala 2023. posvećen je temi Rare, shvaćenoj u širokom polju mogućih prevoda ovog pojma, ali sa prevashodnom željom da ukaže na retke i izuzetne ideje, dela i umetnike koji stvaraju u pozorištu i izvođačkim umetnostima u poslednjih šest godina. Prostorni koncept je posvećen industrijskom nasleđu, pa je glavni prostor izlaganja kompleks nekadašnje klanice u praškoj oblasti Hološovice, tj. tržnice, danas istoimenog umetničkog distrikta.

Foto: Nemanja Knežević

Oslonac promišljanja nastupa Srbije, kako se navodi, nalazi se u problemskom pristupu i tematizaciji rada, zajedničkim za obe kategorije a izložbe su i dodatno tematizovane. Nacionalna postavka posvećena je izuzetnim ljudima i njihovim radovima, dok se studentska bavi vanserijskim pričama o posebnim prostorima mladih ljudi, mestima o kojima misle i sanjaju. Specifičnost oba rada ogleda se i u uspostavljanju aktivnog odnosa prema mestu izlaganja, Praškoj tržnici, u sadržinskom, značenjskom i prostornom kontekstu.

Nacionalna postavka, pod nazivom “Moonshine piano”, koncipirana je kao višeslojna „pripovedačka mašina“ koja uključuje značajne predstavnike savremene (ne) pozorišne scene u Srbiji, u razvoj novih narativa zasnovanih na specifičnim artefaktima. Centralni element postavke je vrsta hibridnog „rekvizita za razgovor“, stvorenog od odbačenog klavira i mikro-destilerije, čiji je primarni zadatak da proizvede okvir za fiktivno pripovedanje između domaćina, gostiju i publike. “Moonshine Piano” možemo razumeti i kao performativnu instalaciju, u cilju stvaranja kolektivnog narativa. Kustos postavke je Miodrag Кuč, arhitekta i scenski dizajner koji živi i radi na relaciji Berlin-Novi Sad.

Foto: Andrija Dinulović

Studentska izložba “Sanjarenje” koncipirana je kao zajednički umetnički rad petnaest studenata različitih fakulteta u Srbiji, izabranih putem javnog konkursa. U formi performativne instalacije, rad je nastao tokom višemesečnog kreativnog procesa i bavi se transakcijom snova. Proces je nežan, odvija se kroz deljenje, prepoznavanje i dosanjavanje podeljenih snova u realnom prostoru praške tržnice. Кustoski tim Studentske izložbe čine Aleksandra Pešterac i Daniela Dimitrovska (Fakultet tehničkih nauka), Pavle Dinulović (Fakultet dramskih umetnosti), Ninoslava Vićentić (Fakultet primenjene umetnosti), Andrea Palašti (Akademija umetnosti Novi Sad), Pavle Stamenović (Arhitektonski fakultet Beograd), Natalija Bogdanović (FILUM Кragujevac). U mentorskom timu su Maja Vilić, Vladimir Savić i Maša Seničić.

Organizatori nastupa su Muzej primenjene umetnosti, Beograda i Scen – Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu – OISTAT centar za Srbiju, a pokrovitelj je Ministarstvo kulture Republike Srbije. Кomesari-kustosi su Biljana Jotić, istoričar umetnosti, direktor Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu i Tatjana Dadić Dinulović, teoretičar scenskog dizajna, redovni profesor Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Foto: Nemanja Knežević

Praški kvadrijenale osnovan je 1967. godine i danas predstavlja široku platformu za istraživanje različitih oblasti scenskog stvaralaštva – od artikulacije fizičkog prostora za igru i dizajna dekora, kostima, zvuka i svetla u pozorištu, preko umetničkih i kustoskih praksi iniciranih ukrštanjem i preklapanjem arhitekture, scenskih i vizuelnih umetnosti, do sajt-specifik projekata i upotrebe prostora savremenog grada kao pozornice. Nastup Srbije na Praškom kvadrijenalu 2015. godine nagrađen je Zlatnom medaljom za uspostavljanje dijaloga. To je prva nagrada Srbije na ovoj manifestaciji.

Bonus video: Izložba Vuka Vidora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar