Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ulični umetnik i arhitekta Andrej Josifovski Pijanista najavio je za sutra novi performans, ovaj put pod nazivom "Prosim za umetnost i kulturu".

„Sutra u pet do 12 ‘Prosim za umetnost i kulturu’ na semaforu ispred Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Bulevar kralja Aleksandra 73. Vidimo se na ulici!“, poručio je Pijanista na društvenim mrežama pozivajući na svoj performans.

– Imam novi performans. Sakupljam sredstva za projekte i umetnosti tako što ću, kao pravi doktor nauka, da prosim na semaforu ispred mog fakulteta – kaže kratko za Nova.rs Pijanista najavljujući sutrašnju akciju ispred ustanove u kojoj, inače, radi kao asistent.

Andrej Josifovski Pijanista uličnom umetnošću se bavi odavno, a pažnju šire javnosti skrenuo je prošle godine nizom provokativnih umetničkih instalacija i performansa izvedenih u Beogradu sa ciljem da, kako navodi, skrene pažnju na različite društvene anomalije.

Prethodni put je krajem marta u okviru svog projekta „Buđenje prirode – buđenje svesti“ postavio ispred Narodne skupštine instalaciju od metala u obliku velikog „točka“ za hrčke, kakvi se koriste u laboratorijama za oglede na životinjama dovoljno velikog da u njega uđe čovek da bi skrenuo pažnju na „najzagađeniji vadzuh na svetu, nelegalno otimanje planinskih reka njihovim usmeravanjem u cevi, izlivanjem otpadnih materija u reke, seču drveća, kontaminaciju plodnog tla…”, ali i kao „ilustraciju eksperimenta koji se već dugo sprovodi nad narodom“.

Pre toga je izazvao buru kada je pred Novu godinu postavio skulpturu „Keep Light“ („Osvetlimo“) u obliku velikog falusa od armature ukrašenog lampicama pred Skupštinu grada kao „opomenu vlastima na šta sve troši novac dok decu lečimo SMS porukama“.

Tokom prošle godine postavio je i instalaciju u vidu Hristovog raspeća na stub sa kamerama na Novom Beogradu, poručujući da je „video nadzor naša nova religija”, potom „Klackalicu za prekobrojnu decu“ na Bežanijskoj kosi, „odšljakao“ je i portret Novaka Đokovića od 264 kvadratna metra na teniskom terenu u istom naselju (Noletov portret od teniskih loptica uradio je zajedno sa teniserom proletos i na terenima na Dorćolu), na Svetski dan reka portret TV voditelja Jovana Memedovića od 4.000 bačenih plastičnih boca na Savi…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar