Foto: Marjan Anđelković/Nova.rs

"Klackalica za prekobrojnu decu" naziv je rada koji je ulični umetnik Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista, postavio jutros na okretnici autobusa u beogradskom naselju Bežanijska kosa i njime ponovo uspeo da iznenadi i ustalasa javnost.

– Novi projekat zove se “Klackalica za prekobrojnu decu” i bavi se mapiranjem mesta koja predstavljaju najsiromašnije zone u gradu. To su one zone u kojima je sumrak najsvetliji deo dana, a deca se uvek rađaju u nevreme – kaže Pijanista.
Rad se sastoji od dve klackaliste obarbane u boju zlata i postavljene između kontejnera, od kojih je jedan takođe „pozlaćen“, što asocira na na njegov serijal „Zlatno doba“.

Foto: Marjan Anđelković/Nova.rs

Umetnik ističe da njegov rad nema političke konotacije, iako su mu prilazili ljudi koji su i tako „čitali“ njegov poduhvat.
– Ovo što sam uradio nema nikakve veze sa političkom (anti)kampanjom, jer se ja ne bavim politikom, već kroz svoju umetnost skrećem pažnju na ozbiljne društvene probleme i šaljem poruke vezane za njih – ističe Pijanista.

Za ovaj projekat imao je dozvolu, dodaje on, a nastao je u dogovoru sa starijim stanarima tog jednog od najsiromašnijih naselja u gradu.

– Sa njima sam već radio projekat koji sam kasnije izložio i na Venecijnskom bijenalu. A zašto baš klackalica? Zato što je život običnog čoveka stalno na klackalici. Za odrasle to svakako nije igra, a i neka deca, nažalost, moraju da odrastu pre vremena i za njih je klackalica isto „biti ili ne biti“ – objašnjava Pijanista, koji je proces nastanka ovog rada postavio i na svoj profil na Instagramu.

Poznati ulični umetnik je, nakon desetina murala i drugih radova u Beogradu i drugim gradovima, pa i van granica Srbije, pre nepunih mesec dana izazvao pravu buru u javnosti, kada je postavio rad “Nova vera”, odnosno lik razapetog Isusa u natprirodnoj veličini na stub sa kamerama za video nadzor na raskrsnici novobeogradskih ulica Jurija Gagarina i Dr Ivana Ribara.

Andrej Josifovski Pijanista Foto: Printscreen/YouTube/Andrej Josifovski

Instalacija je skinuta samo par sati kasnije, a umetniku je na vrata zakucala i policija da po nalogu tužilaštva da izjavu. Nakon toga, Pijanisti je napisana prekršajna prijava.

Motive da postavi rad „Nova vera“ sa raspetim Hristom, umetnik je tada objasnio u razgovoru za portal Nova.rs.
Upitan za izjavu koju je morao da da policiji, umetnik samo kratko kaže da „ništa nije dobio“ i da „verovatno sve to ide svojim tokom“.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare