Foto: Privatna arhiva

Iza instalacije Hristovog raspeća na stubu pod kamerama za video nadzor, koja je jutros osvanula na beogradskim ulicama, stoji ulični umetnik Andrej Josifovski Pijanista, saznaje portal Nova.rs.

„Video nadzor je naša nova religija“, poručio je Pijanista postavljajući instalaciju sa slikom razapetog Hrista na stub iznad kog su kamere za video nadzor.

Rad je postavljen na raskrsnici novobeogradskih ulica Jurija Gagarina i Dr Ivana Ribara. Kako saznajemo, u 6 časova jutros na lice mesta je došla prvo komunalna a potom i redovna policija. Kamere su snimile sam umetnički čin.

Foto: Privatna arhiva

Pored jasne aluzije, Pijanista nudi još jedno čitanje onoga što je hteo da prikaže.
– Između ostalog, u ovome vidim i raspeće naroda u silnim podelama koje prave oni koji su na vlasti i oni koji se po svaku cenu bore da dođu na vlast – kaže za Nova.rs Andrej Josifovski Pijanista.

Foto: Privatna arhiva

Ovaj rad, inače, deo je njegovog serijala „Zlatno doba“. U okviru istog serijala, Pijanista je početkom godine na Bežanijskoj kosi postavio osam metara visoku skuplturu „Zlatni cvet“, ali je ona posle samo tri dana preko noći nestala sa tog mesta. Ona je trebalo da simboliše „zlatno doba za kulturu i umetnost“ i bila je okrenuta ka Pobedniku na Kalemegdanu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare