Foto: Petar Sarčev

Umetnik Andrej Josifovski "Pijanista”, koji je tokom proleća i leta nekoliko puta uzburkao našu javnost neobičnim instalacijama u javnom prostoru, sada je na vodi napravio nesvakidašnji portret poznatog televizijskog autora Jovana Memedovića. Portret je sačinjen od bačenih plastičnih flaša, a nova akcija angažovanog beogradskog umetnika sprovedena je povodom Svetskog dana reka.

Nakon rada „Nova vera“ sa likom razapetog Hrista na stubu pod kamerama za video nadzor na raskrsnici novobeogradskih ulica Jurija Gagarina i Dr Ivana Ribara, koji je izazvao buru u javnosti i portreta Novaka Đokovića površine 264 kvadratnih metara, na šljaci Teniskog kluba Đukić na Bežanijskoj kosi, Josifovski je ostvario novi poduhvat – napravio je prvi portret koji pluta na vodi i to od plastičnih flaša sakupljenih sa reka.

Josifovski kaže da je povod rada pod nazivom “Save our home“ (Sačuvajmo našu kuću) i projekta „Čišćenje“, u okviru kog je nastao, jeste da se podigne svest o važnosti čuvanja prirode, kao i o značaju recikliranja otpada u ostvarenju tog cilja.

Pijanista skuplja flaše, Foto: Nebojša Babić

Portret Jovana Memedovića uradio je jer se, ističe Pijanista, radi o čoveku koji kroz svoj posao vodi računa o svima nama.

– Njegove emisije kulturno-obrazovnog karaktera su poput onih uz koje se nekada odrastalo, a koje su otkrivajući nam tajne prirode zapravo govorile o našim potrebama i našem zdravlju – objašnjava Josifovski zašto se odlučio baš za Memedovićev lik.

Portret umetnika tokom radnog procesa: Andrej Josifovski Pijanista na fotografijama Nebojše Babića

Projekat je nastao na placu reciklažnog centra EKOStar PAK u Beogradu, odakle su flaše prenete na Savu između Starog i Novog železničkog mosta.

Postavka je duga 20, a široka 12 metara i zauzima površinu od 240 kvadrata. Kuriozitet je da je reč o prvom umetničkom poduhvatu ovog tipa, gde se jedan lik ocrtava slaganjem mozaika od odbačenih plastičnih flaša sakupljenih sa reka.

– Inspiraciju sam pronašao u jednoj od Jovanovih emisija gde je vozio kanu po reci Drini punoj raznog otpada i čije obale uveliko poprimaju obrise deponija. I sam je to nazvao „prava ekološka katastrofa“. Nekoliko meseci kasnije, u filmu „Težina lanaca 3“ Borisa Malagurskog, Jovan govori o tome kako je tamošnje ljude preobratio, da ih je na kraju bilo sramota šta su činili i da su reku krenuli da čiste – navodi Pijanista.

Sasvim prirodno: Memedović na reci, rad Andreja Josifovskog Pijaniste, Foto: Petar Sarčev

Svojim radovima različitih formata i tema, od portreta poznatih i nepoznatih sugrađana, životinja, dece, para iz ruskog rijalitija na Dorćolu, „Plivača“ ispod Ostružničkog mosta, „Starog alasa“ u Apatinu, do serija „Čišćenje“ i „Zlatno doba“ i instalacija „Nova vera“ i „Klackanje za prekobrojnu decu“, ovaj umetnik skreće pažnju na društvene probleme koje mnogi ignorišu.

– Jedno je sigurno, svest može da se podigne, ali da bi se to postiglo treba širom otvoriti vrata obrazovanju i kulturi. Ovog leta, dosta vremena sam provodio na mojoj omiljenoj, reci Savi, i u neverici sam gledao sav taj silni otpad koji ona nosi. Krenuo sam da ga sakupljam da bih od toga stvorio delo koje će makar na tren pokaže da je lepota reke nešto što treba negovati – naglašava Josifovski.

Foto: Nebojša Babić

Za pravljenje portreta od flaša bilo mu je potrebno pet dana neprestanog i napornog rada i pomoć petnaestak prijatelja.

– Celokupna izrada crteža odvijala se jako sporo, iako je prethodno bila precizno osmišljena. Na samom početku pokazalo se da će trebati mnogo vremena da se u mrežu uplete 4.000 flaša. Pomoć je ubrzo stigla sa svih strana, od prijatelja, kolega, pratilaca… – govori poznati umetnik.

Najteže mu je bilo upravo pletenje flaša u mrežu po unapred iscrtanoj šemi.

– Za to mi je trebalo više od tri dana, da bih poslednji dan pozvao prijatelje u pomoć, jer radu nije bilo kraja. Posle sam bojama napravio valere na flašama. Najzahtevnije je bilo postaviti sve flaše tako da mogu da se transportuju. Bila su to četiri velika valjka dužina od 2,4 do 3,6 metara. Iako mi je bilo prvi put da ovako nešto radim, verovao sam da ću uspeti – kaže Josifovski.

Rad je simbolično izveden na Svetski dan reka, zvanični praznik UN, koji obuhvata raznolike akcije čišćenja rečnih korita i obnove staništa, obrazovne programe, kao i promociju ekologije.

– Kao što su ljudske oči ogledalo duše, reke su ogledalo prirode. Moramo da budemo odgovorni. Ne živimo sami na ovom svetu, već kao deo univerzalnog ekosistema. Želeo sam da skrenem pažnju na ozbiljne probleme, koje kao jedno civilizovano društvo ne bismo smeli da imamo. Nedopustivo je, na primer, da se reciklaža promoviše, a da se onda đubre baca na istu gomilu. Za sada je svest o tome jako loša, a ovaj rad je trebalo da pokaže da reciklirani otpad ima svoju korisnu namenu. Ovaj rad je služio da prenese poruku, jer čemu lepota ako ne razvija krila? – ističe Pijanista.

Po završetku rada, flaše su uklonjene iz reke i odnete na reciklažu.

Kao sledeći korak ovog projekta Josifovski smatra da bi trebalo da bude jedinstvena akcija u opštinama koje su bili najviše na „udaru“ turista tokom ovog leta.

Potom će se posvetiti skulpturama koje je već počeo da radi po divljim deponijama smeća.