Igor Čoko

Promocija knjige i izložba fotografija "Život u limbu - knjiga ožiljaka" fotografa Igora Čoka i Slavena Raškovića, biće održani u utorak 19. oktobra u 18 časova u Dorćol Platzu.

„Život u limbu – knjiga ožiljaka“ je knjiga koja grebe po ranama. To joj je cilj. Suočavanje sa prošlošću, s događajima koji su zauvijek promenili sudbinu i život Knina, grada u kojem je počeo i završio se rat u Hrvatskoj. Studija slučaja u kojoj će se moći prepoznati svi oni gradovi na prostoru bivše Jugoslavije koji su iskusili sličnu sudbinu, piše u najavi ovog događaja.

Fotografsko-esejistički-dokumentarni pokušaj popisivanja trauma i ožiljaka koje je jedna društvena zajednica proživela. Ova knjiga je pokušaj barem malog doprinosa da se najružnije i najteže stvari i događaji iz naše nedavne prošlosti popišu na jednom mestu, utemeljeno na činjenicama i bez upiranja prstom. Događaji kao traume i ožiljci, a ne optužbe i zamjeranja, dodaje se.

Slaven je napisao gotovo sve tekstove u knjizi s iskustvom sociologa, mirovnog aktiviste i osobe koja se već više od decenije bavi pitanjima suočavanja s prošlošću, dok je Čoko, kao vrsni dokumentaristički fotograf-antropolog, priložio seriju crno-belih fotografija, piše portal Lupiga.

O knjizi će govoriti autori, Igor Čoko i Slaven Rašković, a razgovor će moderisati Filip Švarm, novinar i glavni i odgovorni urednik nedeljnika Vreme. Knjigu je izdala nemačka organizacija forumZFD, predstavništvo Beograd u saradnji sa partnerskom organizacijom GRAIN iz Beograda.

Usled zauzetosti prostora, kao i zbog epidemiološke situacije u Beogradu, izložbu koju čini 25 fotografija, moćiće da se pogleda samo na dan promocije.

Bonus video: Đorđe Matić: Lepa Lukić i Ivo Andrić su direktno povezani

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar