knjiga, knjige
Foto: Promo

Knjige domaćih autora dominiraju ovog proleća policama sa novim izdanjima, ali ni ljubitelji naslova iz oblasti prevedene književnosti, poezije, publicistike i knjiga za decu neće ostati uskraćeni za nova izdanja, pokazuje pregled polica u knjižarama.

Laguna

Roman godine po izboru brojnih američkih uglednih listova i časopisa „Flajšman je u škripcu“ Tafi Brodeser-Akner objavljen je ovih dana i na srpskom u izdanju „Lagune“, a među novim izdanjima ovog izdavača su i „Hiljadu brodova“ Natali Hejns i „Od i ledeni divovi“ Nila Gejmena.

Foto: Promo

Na policama sa knjigama domaćih autora čitaoci mogu naći novo izdanje poznatog romana „Gorila“ Dušana Savkovića, „Opadnik“, drugi deo trilogije „Vreme zla“ Dobrice Ćosića, novo izdanje romana „Strah i njegov sluga“ Mirjane Novaković, komplet „Savremeni srpski roman“ („Polazeći od kraja sveta“ Jovice Aćina, „Ubisvet“ Siniše Soćanina i „Vreme od voska“ Ivana Josimova), triler žanrovskog pisca Đorđa Bajića „Smrt u ružičastom“, kao i istorijski roman o Nemanjićima „Zidanje ambisa“ niškog pisca Branislava Jankovića.

Ovaj izdavač do kraja meseca najavljuje izlazak knjige priča Džumpe Lahiri „Tumač bolesti“, esejističkih izdanja „Čovečanstvo“ istoričara Rutgera Bregmana, „Metropolis – istorija grada, najvećeg izuma čovečanstva“ Bena Vilsona i „Čarobnjak“ o velikim umovima fizike Markusa Čona, biografije „Aleksandar Veliki“ Entonija Everita, autobiografskog romana Manuela Valasa „Odesa“, trilera „Veriti“ Kolin Huver, te „Gavrana i najboljih priča“ Edgara Alana Poa i izbor iz poezije Desanke Maksimović „Reći ću ti svoju tajnu“. Svakog dana očekuje se i izlazak knjiga savremenih domaćih autora „Sastanak s pepelom“ Žakline Kiš, „Dukat za lađara“ Dejana Stojiljkovića i „Glasovi Žute sveske“ Sonje Ćirić.

Vulkan

U izdanju „Vulkana“ objavljeni su „Reka zaborava“ Cuja Đuena, nazivanog „kineskim Stivenom Kingom“, te „Draguljar“ španskog pisca Ramona Kamposa smešten u Barselonu u 19. veku, „Makov rat: Šaman“ Rebeke F. Kuang, triler „Bila sam ona“ Amber Garze i ljubavni roman Nore Robers „U bekstvu“, a nedavno je objavljen i triler Tomasa Harisa „Kad jaganjci utihnu“, po kom je snimljen čuveni film.

Foto: Promo

U pripremi kod ovog izdavača su i publicističko izdanje „Čuveni istraživači“ Robina Hanberija-Tenisona o 40 ljudi „koji su izmenili naše poimanje sveta“, knjiga dobitnika Nobelove nagrade za fiziku Leona Ledermana pod nazivom „Božja čestica“, završi deo trilogije o Barutnom magu Brajana Meklelana „Jesenja republika“, bestseler Stefani Robel „Oprosti mi, Rouz Gould“ i ratna drama Kristi Lefteri „Pčelar iz Alepa“.

Geopoetika

U izdanju „Geopoetike“ objavljeni su nedavno srpsko izdanje romana nagrađivane turske autorke Ajfer Tunč „Svetski bol“, za koje je ona napisala i poseban tekst u kom se seća svog proputovanja kroz Srbiju kada je bila devojčica, kao i zbirka proze „Srneća leđa“ pesnikinje Ane Marije Grbić.

Foto: Promo

Dereta

Posle „Blistave republike“ Andresa Barbe i romana „I nebo je bilo naše“, izdavačka kuća „Dereta“ objavila je i roman „Vreme između štepova“ španske autorke Marije Duenjas, priču smeštenu u Maroko u kojoj se prepliću glamur, političke misije i interesi tajnih službi“, koju je Mario Vargas Ljosa nazvao „čudesnim romanom, punim intriga, ljubavi, tajni i nežnosti“.

Foto: Promo

Ovaj izdavač priprema i „Vrtlog“ latinoameričkog klasika Hozea Rivere, „Slobodu“ miljenika čitalačke publike Džonatana Frenzena, nova izdanja klasika Herberta Džordža Velsa „Nevidljivi čovek“ i „Tamni cvet“ Džona Golsfordija, kao i „Smeh u tami“ i „Stvarni život Sebastijana Najta“ Vladimira Nabokova.

Akademska knjiga

Na policama sa novim izdanjima „Akademske knjige“ čitaoci mogu da pronađu knjigu francuske publicistkinje, specijalistkinje za Rusiju An Nive pod nazivom „Putinov kontinent?“, opsežnu studiju o životu i delu Miloša Crnjanskog „Agon i melanholija“ Gordane Raičević, kao i stručnu knjigu „Uvod u finansije“ Jasne Atanasijević, a od beletristike roman „Petrograd“ velikog pesnika ruskog simbolizma Andreja Belog.

Foto: Promo

Klio

Beogradski „Clio” je nakon knjige „Vidovnjaci“ holandskog istoričara Gvida van Hengela sa tajanstvenom figurom jugoslovensko-britanske kulture Dimitrijem Mitrinovićem u središtu objavio i istorijsku studiju „Moskovski gambit – Jugoslavija, SSSR i prodor Trećeg rajha na Balkan 1938-1941“ mladog istoričara Aleksandra Životića, kao i studiju „Medijske industrije“ Aleksandra Luja Todorovića.

Arhipelag

Zbirka pesama glumca Radoslava Raleta Milenkovića „Prazna gnezda“ objavljena je nedavno u izdanju „Arhipelaga“, a ovih dana izlati i zbirka pesama poznatog severnomakedonskog pesnika Riste Lazarova „Slepi miševi“. U štampariji je, kako navode u „Arhipelagu“ i istorijski roman „Knez Lazar Hrebeljanović“ Nikole Moravčevića, a potom bi trebalo da bude objavljen i roman ruskog pisca Vadima Leventalja „Maša Regina“.

Booka

Ovih dana objavljenom knjigom „U proleće“ beogradska „Booka“ nastavila je sa izdavanjem „kvarteta godišnjih doba“ Karla Uvea Knausgora, a nešto ranije objavljen je i neobični roman „Ljubavni život“ izraelske autorke Cruje Šalev.

Foto: Promo

Izlazak romana „S najgorim namerama“ italijanskog pisca Alesandra Piperna izdavač je najavio za 12. april, a za 26. april i roman „Ljudska posla“ nagrađivane francuske autorke Karin Tuil.

U pripremi su i knjiga Miljenka Jergovića „Vjetrogonja Babukić i njegovo doba“, „Kraj raspusta i druge priče“ Ane Miloš, knjiga „Frantumalja“ u kojoj Elena Ferante nudi čitaocima uvid u fioke svog pisaćog stola, kao i „Putujuće kazalište“ Zorana Ferića.

Kontrast

Beogradski „Kontrast“ takođe je napunio police novim izdanjima. Objavili su ovih dana dugo očekivani roman Simon de Bovoar „Nerazdvojne“, posthumno otkrivenu intimnu ljubavnu priču čuvene egzistencijaliskinje i feministkinje, biografsko-psihološko-filozofsku knjigu „Marko Aurelije“ Donalda J. Robertsona sa podnaslovom „filozofija stoicizma ili kako da razmišljate kao rimski imperator“, a ovih dana izlazi i „Kada telo kaže ne” lekara i psihoterapeuta Gabora Matea.

Foto: Promo

Ljubitelji poezije mogu pronaći zbirku „Šar-planina“ Milice Špadijer, autorke nagrađene „Mladim Disom“, kao i novu knjigu pesama jedne od najznačajnijih savremenih pesnikinja u regionu Monike Herceg pod naslovom „Vrijeme prije jezika“, te knjigu stihova „Psihoterapeut, bivši sveštenik, leči strah od boga“ američkog pesnika i esejiste Tonija Hoglanda.

Nakon još dve knjige Ursule Le Gvin, „Drugi vetar“ i „Priče iz Zemljomorja“, ovaj izdavač najavljuje i skori izlazak knjige još jednog klasika naučnofantastične književnosti – „Odiseju u svemiru 2001“ Artura Klarka, a pripremaju roman „Grudi i jaja“ Mieko Kavakami, nove literarne senzacije iz Japana.

Gradac

Čačanski „Gradac“ je posle autobiografije Vlaha Bukovca „Moj život“, objavio još četiri naslova vredna pažnje: studiju „Heraklit Mračni“ profesora Miroslava Markovića, jednog od najvećih svetskih eksperata za delo zagonetnog filozofa, knjigu „Okrutni Bog: studija o samoubistvu“ Alfreda Alvareza u kojoj se sa psihološke strane pristupa problemu suicida, posebno kod umetnika, zapise Emila Siorana „Beležnica iz Talamanke“, kao i zbirku izabranih pesama akademika Ljubomira Simovića.

Foto: Promo

Književna radionica Rašić, Arete, Štrik

Književna radionica Rašić ovog proleća predstavlja tri izdanja: romane mostarskog pisca Adnana Repeše „Svojta“ i „Radio Siga“ zagrebačkog pisca Ivana Vidaka, kao i antologiju savremene srpske mikro-priče „Sićušne priče“, koju je priredio Dragan Babić.

Foto: Promo

U izdanju „Aretea“ objavljena je prva zbirka priča beogradskog pesnika Danila Lučića „Sazrevanje modrica“, a u izdanju „Štrika“ pojavile su se „Zelene voćke“ Violete Greg, smeštene u komunističku Poljsku, kao i roman „Ulica Katalin“ mađarske spisateljice Magde Sabo.

Knjige za decu

„100 lica stolica“ popularne autorke za decu i mlade Jasminke Petrović samo što je objavljeno u izdanju „Kreavitnog centra“, a nedavno je izašla i interaktivna knjiga „Petson i Findus prave auto“ iz poznatog serijala švedskog pisca i ilustratora Svena Nurdkvista namenjenog najmlađim čitaocima. Malo pre toga kod istog izdavača izašao je i „Vašar u Strmoglavcu“ Branka Ćopića.

Foto: Promo

Među izdanjima za najmlađe u „Laguni“ su objavljene zbirka „Laku noć, deco“ grupe autora, roman „Mali dimničar“ R. M. Marka smešten u Prag s kraja 19. veka, a uskoro stižu i „Gusarski gulaš“ Nila Gejmena i „365 priča za laku noć“ Kjare Čoni i Danile Sorentino.

U ediciji „Vulkančić“ izdavačke kuće „Vulkan“ najmlađim čitaocima namenjeni su „Grčki mitovi“ Džin Mingis sa ilustracijama Kejti Ponder, „Mislite kao Albert Ajnštajn“ grupe autora, a u pripremi je i „Ostrvo s blagom“ Roberta Luisa Stivensona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar