Ljubivoje Ršumović. Foto:Nova S

Odvajkada je poezija bila verna pomoćnica roditeljima i učiteljima, bakama i dekama, u vaspitanju mladih ljudi. To je značilo da su i pesnici morali biti dobri "vaspitači", koje mogu da se pocepaju od upotrebe, ali i one elektronske…- kaže za Nova.rs proslavljeni dečji pesnik Ljubivoje Ršumović povodom Međunarodnom dana dečje književnosti, 2. aprila.

Кao jedan od najstarijih živih „vaspitača“, dodaje dalje, poručujem roditeljima, učiteljima i vaspitačima, a preko njih i političarima zaduženim Кonvencijom UN o pravima deteta da se brinu o mladim ljudima, da obezbede deci knjige, one papirne,

Spisak želja poznatog književnika se nastavlja:

– Da omoguće budućim majkama da još dok su bebe u amnionovoj vodi, da im čitaju poeziju, ali i bajke, da im pevaju „Miš je dobio grip, pa je seo u džip“, i tako im još u maminom stomaku, učitaju ritam u gene, i razviju maštu! Najzad, da svi zajedno pomognu da svako dete ima svoju ličnu biblioteku, svoje knjige označene njihovim imenom na pečatu, i koje će za petnaestak-dvadeset godina oni čitati svojoj deci! I da ne zaboravimo šta nam je poručio Anatol Frans, francuski književnik: „Čitajte, da biste živeli!“ Ja sam za svog života pročitao stotine knjige, i živeo stotine života sa junacima knjiga koje sam čitao! U tome je tajna besmrtnosti!

Međunarodni dan knjige za decu obeležava se od 1967. godine, a 2. april je dan kada je rođen Hans Kristijan Andersen, danski književnik, tvorac „Male Sirene“, „Ružnog Pačeta“ i brojnih drugih blistavih bajki bez kojih odrastanje nije moguće zamisliti.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare