Foto: Promo

DAH teatar iz Beograda i Artpolis iz Prištine pripremaju predstavu „Trojanke – replika” koja je među centralnim kulturnim događajima projekta „Kultura za promene: Ka boljim odnosima Srbije i Kosova kroz umetnost i omladinski aktivizam”.

Cilj ovog projekta je jačanje društvenih kapaciteta za međuetnički dijalog između albanske i srpske zajednice koji će ojačati podršku građenja u procesu normalizacije odnosa između Srbije i Kosova kao deo njihovog puta evropskih integracija.

Foto: Promo

Među brojnim aktivnostima koje su predviđene ovim projektom je i aktivnost sa trogodišnjim procesom, produkcija kroskulturne pozorišne predstave u režiji renomiranih feminističkih rediteljki Dijane Milošević i Zane Hodže, u izvođenju 15 pozorišnih, plesnih i muzičkih umetnika iz dve zemlje.

Umetnička i aktivistička saradnja između DAH teatra i Artpolisa traje više od 15 godina uz razmenu i umrežavanje, a „Trojanke – replika” je prirodan nastavak zajedničkog rasta i stvaranja. Predstava se oslanja na Euripidovu dramu „Trojanke”. Prepliće život i borbu starih vremena sa modernim vremenima, odražavajući patnju, ljubav, život, blagostanje, solidarnost i saradnju.

Jezik koji će se koristiti u predstavi: albanski, srpski, engleski, starogrčki.

Foto: Promo

Premijera predstave biće 2024. godine i biće izvedena u dva navedena grada, a ova predstava će se dalje razvijati kako bi nastavila put 2025. godine. Partneri u projektu koji podržava Evropska unija su Helsinški odbor za ljudska prava i Artpolis.

Bonus video: Ovacije za balet „Ko to tamo peva“ u Ljubljani

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar