Džejn Kempion Foto:Tanjug/AP Photo/Chris Pizzello

Novozelandska sineastkinja Džejn Kempion trijumfovala je na sinoćnoj dodeli nagrada Critics Choice u Los Anđelesu, osvojivši priznanja za najbolji film za "Moć psa", najbolju rediteljku i adaptirani scenario.

Mračni vestern, koji je rediteljski potpisala Džejn Kempion, dobio je najviše – četiri nagrade Critics Choice, koje je po 27. put dodelilo američko Udruženje kritičara. Po tri nagrade dobila su ostvarenja „Belfast“ i „Dina“.

Nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu dobila je Džesika Čestejn za rolu u filmu „Oči Tami Fej“, a Vil Smit za mušku ulogu u ostvarenju „Kralj Ričard“.

Vil Smit Foto:Tanjug/Photo by Jordan Strauss/Invision/AP

Najboljom komedijom proglašena je „Pica od sladića“ Pola Tomasa Andersona.

Film Keneta Brane „Belfast“ dobio je priznanje za najbolji glumački ansambl, a u ime ekipe nagradu je primio Džejmi Dornan.

Kao neko ko je iz Belfasta ne mogu dovoljno da naglasim koliko je bilo važno ispričati priču o mestu o kojem mnogo ljudi ne zna dovoljno… A pride priču koja nije ispričana kroz političku ili vojnu prizmu, već vizuru jedne porodice. Sa tim naročito možemo da se povežemo u ovom trenutku kada mnoge porodice u Ukrajini doživljavaju teškoće – poručio je Dornan.

Najbolju sporednu mušku rolu odigrao je Troj Kotsur u filmu „Coda“, a žensku Arijana Deboze u „Priči sa zapade strane“.

Ovaj „tandem“ osvojio je, podsetimo, istovetne nagrade sinoć s druge strane okeana – na dodeli Bafta priznanja u Londonu.

Najviše nagrada u televizijskim kategorijama – četiri, osvojila je serija „Ted Laso“.

Serija „Naslednici“ proglašena je najboljom dramskom serijom, a glumci Sara Snuk i Kiran Kalkin, koji igraju u ovoj seriji, odneli su priznanja za najbolje sporedne role.

Najboljom komedijom proglašen je šou „Ted Laso“, a glumac Džejson Sudekis koji igra glavnu rolu u ovom ostvarenju proglašen je najboljim. Ova serija ovenčana je sa još dva priznanja – za najbolje sporedne role u komičnoj seriji (Hana Vadingam i Bret Goldstajn).

Najbolju glavnu ulogu ostvarila je Džin Smart u komediji iz kuhinje kanala HBO „Hacks“, a u dramskoj seriji ostvarili su Lee Jung-jae za „Squid Game“, odnosno Melani Linski za „Yellowjackets“.

U kategoriji najbolje limitirane serije trijumfovala je „Mare iz Istauna“, kao i Kejt Vinslet, koja je osvojila priznanje za najbolju žensku ulogu u ovoj seriji. Majkl Kiton je ovenčan nagradom za najbolju mušku ulogu u limitiranoj seriji, za rolu u seriji „Dopesick“, koju je posvetio ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom.

Hvala predsedniče Zelenski i nastavite borbu!

Serija koju je producirao HBO „The White Lotus“ dobila je dva priznanja – za najbolju sporednu mušku i žensku ulogu, kojima su ovenčani Marej Bartlet i enifer Kulidž.

Priznanje SeeHer otišlo je u ruke Hali Beri za ostvarenje „Bruised“, koja je poručila da je bila svesna moći priče koju je donela.

Hali Beri Foto:Tanjug/AP Photo/Chris Pizzello

Bili Kristal dobio je priznanje za životno delo, a primajući nagradu ovako se obratio publici:

Moji prvi osmesi u životu su raspalili vatru koja i danas traje. Ovu nagradu posvećujem svim onim neverovatnim ljudima u našoj dnevnoj sobi u Long biču, na Long ajlendu!

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar