Foto:Scott Garfitt for BAFTA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Najviše nagrada na sinoćnoj ceremoniji Britanske akademije za film i televiziju dobila je "Dina", ali je najvažnijim priznanjima ovenčano ostvarenje "Moć psa", koje je režirala Džejn Kempion.

Mračni vestern „Moć psa“, osim što je poneo Bafta nagradu za najbolji film, ovenčan je i drugim najvažnijim priznanjem – onim za najboljeg reditelja, koje je otišlo u ruke novozelandske sineastkinje Džejn Kempion, preneli su britanski mediji.

Najbitnije glumačke nagrade dobili su Amerikanac Vil Smit za ulogu u filmu „Kralj Ričard“, dok je za glavnu žensku rolu, na iznenađenje mnogih, Baftu dobila Džoana Skanlan za ostvarenje „After Love“.

– Ma dajte! Neke priče zaista imaju iznenađujući kraj, zar ne – kazala je, primajući priznanje, Skanlanova.

Džoana Skanlan Foto:REUTERS/Peter Nicholls

Istoriju je sinoć na ceremoniji u Rojal Albert holu, koju je otvorila Širli Besi izvođenjem numere „Dijamanti su večni“, ispisao Troj Kotsur. Postao je prvi glumac oštećenog sluha koji je ovenčan priznanjem za najbolju sporednu ulogu u filmu „Koda“, a Baftu je ovo ostvarenje dobilo i za najbolji adaptirani scenario.

– Ja sam neko ko peva, igra, glumi. I bolje igram nego što pričam engleski, a ova nagrada mi mnogo znači – kazala je Arijana Deboze, nakon što je primila nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu u Spilbergovom filmu „Priča sa zapadne strane“.

Arijana Debozi Foto:REUTERS/Peter Nicholls

Najviše nagrada dobio je epski spektakl „Dina“ Denija Vilneva, pet, ali uglavnom u tehničkim kategorijama (produkcija, zvuk, vizuelni efekti, najbolja muzika), a najboljim britanskim filmom proglašen je „Belfast“ Keneta Brane.

Najbolji scenario, po sudu Britanske akademije, ima film „Pica od sladića“ Pola Tomasa Andersona, a dve nagrade otišle su ostvarenju „Nema vremena za umiranje“, poslednjem Bondu sa Danijelom Krejgom – jedna glumici Lašani Linč, za najbolju umetnicu u usponu, druga za montažu. Najbolji stranim filmom proglašeno je izvrsno ostvarenje Rjsukea Hamagučija „Povezi me“. 

Rjusuke Hamaguči Foto: REUTERS/Peter Nicholls

Nominovani su mogli da prisustvuju dodeli nagrada, koja je prošle godine održana mahom u virtuelnom formatu zbog pandemije korona virusa.

Međutim, ceremoniju koju je vodila glumica Rebel Vilson, zasenio je rat u Ukrajini. Zvezda filma „Moć psa“ Benedikt Kamberbač, koji nije pored Vila Smita uspeo da dobije nagradu za najboljeg glumca, nosio je bedž sa podrškom ukrajinskom narodu, a uoči ceremonije je izjavio kako je neophodno vršiti pritisak na političare:

Benedikt Kamberbač sa suprugom Foto: REUTERS/Henry Nicholls

– Moramo nastaviti da pritiskamo Putinov režim, da nastavimo da pomažemo kako god možemo u ovoj izbegličkoj krizi, bilo kroz donacije, bilo pružanjem doma izbeglicama iz Ukrajine.

Još mnogo zvezda izrazilo je solidarnost sa Ukrajincima koji se bore protiv ruske invazije.

– Naše misli su uz sve one koji su pogođeni konfliktom u Ukrajini – kazala je Rebel Vilson na svečanoj ceremoniji, a u jednom trenutku podigla je srednji prst, objasnivši da je to „gest za Putina“.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar