Lordan Zafranović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Retrospektiva ranih filmova istaknutog hrvatskog i jugoslovenskog reditelja i scenariste Lordana Zafranovića, povodom 60 godina njegovog umetničkog stvaralaštva, biće održana u Jugoslovenskoj kinoteci od 3. do 5. decembra, u prisustvu autora, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Upravnik Muzeja Kinoteke Marjan Vujović zahvalio je Zafranoviću što je odabrao da svoj značajan jubilej obeleži u Jugoslovenskoj kinoteci i najavio da su na programu filmovi koje je beogradska publika retko imala priliku da vidi.

U Beograd je dopremljeno nekoliko filmova iz Hrvatskog državnog arhiva, a jedan je dobijen od Češke televizije.

Program će početi razgovorom sa Zafranovićem večeras u 19.30 sati, uz uvodnu reč direktora Kinoteke Jugoslava Pantelića i moderaciju Nataše Mišković, koja je dala veliki doprinos u organizaciji retrospektive, rekao je Vujović.  On je najavio da će prve večeri biti prikazano sedam kratkih igranih i dokumentarnih filmova koje je Zafranović snimao još 60-ih godina – amaterski „Priča“ (1963), „Dnevnik“ (1964), diplomski „Nedelja“ (1969) i drugi. Uz kratkometražna ostvarenja, 4. decembra biće prikazan i dugometražni igrani film koji je Zafranović snimio tokom egzila u Češkoj 1995. godine „Lacrimosa (Osveta je moja)“, a 5. decembra i televizijski film iz perioda Jugoslavije „Film o gostima i radnicima“ (1977).

Zafranović je istakao da je to za njega izuzetan događaj jer se vraća u daleke šezdesete, dodajući da je prvi, danas izgubljeni, film režirao 1962. godine.

„Posebno mi je drago što se ovo dešava u Jugoslovenskoj kinoteci, zato što smo u ono vreme mi u Kino klubu Split imali Filmski ponedeljak, kada su prikazivani isključivo filmovi Kinoteke. U toj selekciji sam gledao gotovo kompletni nemi film, kao i kasnije zvučne koje smo naručivali. Jedan izuzetan amaterski autor iz onog doba Ivan Martinac studirao je u Beogradu arhitekturu i bio član Kino kluba Beograd. On je znao sve te filmove i pravio nam je program za gledanje u okviru velikog kino kursa“, prisetio se Zafranović.

„Za status majstora amaterskog filma, što je internacionalna titula, trebalo je da napravimo 25 filmova, svako od nas koji smo dobili tu titulu, a bilo nas je dvadesetak iz kino klubova u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Splitu. Od mojih 25 filmova videćete tri. Inače ih je ostalo samo desetak, ostali su se izgubili po festivalima, više ne znam gde su“, rekao je Zafranović.

Bonus video: Lordan Zafranović o Nedi Arnerić i svom novom filmu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar