Foto: Zoran Lončarević

Članovi Udruženja profesionalnih izdavača Srbije spremni su uvek da poklanjaju i pomažu tamo gde je u Srbiji potrebno, ali nismo spremni da budemo pljačkani i ponižavani, navode u UPIS-u, odakle su danas uputili otvoreno pismo ministru kulture Vladanu Vukosavljeviću.

Izdavači okupljeni u ovo udruženje podsećaju da su se Ministarstvu kulture i informisanja obratili sa željom da pomognu i predlože određene mere koje bi, kako ističu, rešile veliki deo aktuelnih nevolja izazvanih koronavirusom i prestankom svih aktivnosti u oblasti izdavaštva i knjižarstva, a da nisu dobili ni odgovor ni bilo kakvu informaciju o planiranim obicima podrške.

Podsećajući na „dobre primere država u okruženju koje su munjevito reagovale i pružile podršku samostalnim umetnicima, izdavačima i kulturnim ustanovama“, izdavači iz UPIS-a naveli su da „od resornog Ministarstva očekuju da radi svoj posao, realizuje sve konkurse, posebno one koji se odnose na otkup knjiga za biblioteke I sufinarnisranje kapitalnih dela“.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Pismo, koje su potpisali predsednik UPIS-a Zoran Hamović („Klio“) i članovi Upravnog odbora Bora Babić („Akademska knjiga“), Gojko Božović („Arhipelag“), Vladislav Bajac („Geopoetika“) i Petar Živadinović („Paidea“), u kojem se navode i četiri konkretna predloga, prenosimo u celosti:

“Poštovani gospodine Vukosavljeviću,

Udruženje profesionalnih izdavača Srbije sa drugim kolegama iz oblasti kulture deli zabrinutost zbog činjenice da je najveći broj kulturnih institucija bio prinuđen da obustavi svoj rad i neposredni kontakt s publikom, da su kulturni programi obustavljeni ili u najboljem slučaju odloženi, da su ugrožene i institucije kulture, i umetničke asocijacije, i samostalni umetnici, i umetnici u ugovornom statusu.

Izdavači su zbog novonastalih okolnosti, u kojima nije moguće održavati javne i kulturne događaje, niti obezbediti elementarne uslove ponude i potražnje u ovoj oblasti, ostali bez prihoda, zbog čega je ugrožen opstanak ove profesije u Srbiji, hiljade radnih mesta zaposlenih ili angažovanih u izdavaštvu pisaca, prevodilaca, ilustratora, dizajnera, lektora i korektora. To se ne tiče samo interesa izdavača ili njihovih autora i saradnika, već vrednosti i značaja srpske kulture i nasleđa.

Imajući u vidu sve ove okolnosti, Udruženje profesionalnih izdavača Srbije je predložilo Vladi Republike Srbije i Privrednoj komori Srbije set mera za ublažavanje posledica panemije koronavirusa. Neke od tih mera su u određenom obliku postale sastavni deo paketa državne podrške mikro, malim i srednjim preduzećima. Te mere su važne, ali nedovoljne, u okolnostima koje su nove za sve nas, pa je neophodno i hitno osmisliti dodatne mehanizme za njihovo prevazilaženje.

Zoran Hamović, Gojko Božović i Vladislav Bajac, Foto: N1

Udruženje profesionalnih izdavača Srbije predlaže da Ministarstvo kulture i informisanja u okviru svojih nadležnosti preduzme mere koje bi mogle da budu korisne za različite institucionalne aktere savremene kulture.

1. Uz razumevanje i našu podršku opravdanoj brizi za zaposlene u Ministarstvu i članove konkursnih komisija, verujemo da bi od velikog značaja bilo da se u što je moguće kraćem roku nastavi rad na realizaciji godišnjih konkursa Ministarstva kulture. Predlažemo da se rad konkursnih komisija organizuje uz sve potrebne mere bezbednosti, ali i uz korišćenje novih tehnologija (skajp konferencije, na primer). Veliki deo konkursa odnosi se na projekte za čiju je realizaciju potreban višemesečni rad. Utoliko odlaganje konkursa dovodi u pitanje veliki broj predviđenih projekata u oblasti kulture. Ovde pogotovu imamo u vidu konkurse za otkup, za podršku kapitalnim i vrednim projektima u izdavaštvu, za podršku časopisima, kao i Кonkurs za podršku prevođenju reprezentatvinih dela srpske književnosti.

Izdavači pri jednoj od akcija opremanja bolnica za obolele od koronavirusa knjigama Foto: promo/stefan obračević

2. Imajući u vidu dramatičnu situaciju u kojoj su se našli domaći izdavači zbog uticaja više sile, a samim tim i njihovi pisci i prevodioci, kao i drugi stručni i umetnički saradnici čije su profesije nužno vezane za izdavaštvo, predlažemo da Ministarstvo kulture i informisanja vanredno dvostruko poveća iznos namenjen Otkupu knjiga za javne biblioteke. Ova interventna mera predstavljala bi snažnu podršku, na jednoj strani, izdavačima i njihovim stručnim i umetničkim saradnicima, dok bi, na drugoj strani, bila dragocena podrška za mrežu javnih biblioteka, kao i samim čitaocima u različitim mestima u Srbiji, da dođu i do naslova do kojih do sada nisu mogli ili u dovoljnom broju primeraka.

3. Predlažemo da Ministarstvo kulture i informisanja u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizuje poseban Otkup knjiga za potrebe univerzitetskih biblioteka, gimnazija, srednjih i osnovnih škola u Srbiji.

4. Predlažemo da Ministarstvo kulture i informisanja u saradnji s drugim ministarstvima i Vladom Republike Srbije obnovi ili inicira osnivanje specijalnih biblioteka pri većim kliničko-bolničkim centrima u zemlji (Кlinički centar Srbije, Кlinički centar Vojvodine, Кlinički centar Niš i Кlinički centar Кragujevac, VMA, kao i druge veće bolnice u zemlji), gerontološkim centrima, sigurnim ženskim kućama i dečjim centrima. Verujemo da bi ovo bila važna mera kulturne politike i društvene brige za ove institucije.

Srpska kultura i izdavaštvo, kao njen sastavni deo, pokazivali su u različitim periodima vitalnost po kojoj su postali prepoznatljivi. Nema nikakve sumnje da će se ta vitalnost potvrditi i u sadašnjim prilikama u kojima ne tražimo pomoć za sebe, narušavajući mogućnosti drugih, već uvažavajući interese svih. Verujemo da pokazana vitalnost zaslužuje dobru volju, solidarnost, razumevanje i podršku.

Spremni smo dodatno da obrazložimo svoje predloge, ukoliko bude potrebno.
Srdačan pozdrav.”

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare