Foto: promo/stefan obračević

Izdavači iz Srbije i udruženje Adligat poklonili su u poslednjih nekoliko dana više hiljada knjiga za privremene biblioteke na Sajmu i drugim bolnicama gde se leče lakše oboleli od korona virusa.

Izdavačke kuće okupljene oko Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) poklonili su za potrebe privremene bolnice na Sajmu više od 1.000 izdanja objavljenih za “Akademsku knjigu”, „Arhipelag“, „Klio“, „Odiseju“, „Evolutu“, „Fedon“, „Geopoetiku“, „Gradac“, „Heliks“, „Jasen“, „Karpos“, „Paideiju“, „Rende“, „Zlatno runo“, „Štrik“…

Iz UPIS-a su najavili da će donirati knjige i privremenim bolnicama u drugim gradovima Srbije kako bi doprineli unapređenju uslova boravka obolelih i “podržali onima kojima su podrška i ohrabrenje danas najpotrebniji u Srbiji”.

„Sa žaljenjem pratimo vesti o broju obolelih i o broju preminulih zbog ove pošasti. Istinski smo uvereni da jedino velika odgovornost svakog od nas može učiniti da se sačuva zdravlje što je moguće većeg broja ljudi, da se već oboleli izleče i da se pandemija savlada. Ako je pandemija prevazišla sve granice u ujednila ljude u strahu i zabrinutosti, verujemo da solidarnost i rešenje za nastale probleme moraju biti zajednički. Knjiga nas ne može odbraniti, ali može ublažiti udar na humane uslove života“, saopšteno je iz UPIS-a.

Iz Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat saopšteno je da su poklonili 1 .500 knjiga za formiranje biblioteke u privremenoj bolnici na Sajmu i još po 1.000 za bolnice u Novom Sadu i Nišu.

Viktor Lazić, predsednik Adligata, podseća da je ovo udruženje, u okviru akcije „Milion knjiga za Srbiju“, u poslednjih pet godina poklonilo više od 500.000 naslova bibliotekama širom zemlje, a da su izdanja, između ostalog, stigla i u 29 zatvora, 50 škola i 25 bolnica.

– Nadamo se da će, uz knjigu i znanje, obolelima od korone biti barem malo lakše i da će im vreme brže proći – kaže on.

Lazić kaže i da je sortiranje, priprema i prenošenje 3.500 knjiga, koje su donirali SANU, Udruženje književnika Srbije, Srpsko književno društvo, Biblioteka “Milutin Bojić” i druge ustanove i pojedinci, bio zahtevan posao, zahvaljujući se na donacijama.

I „Službeni glasnik“ poklonio je knjige, društvene igre i umetnički materijal prilagođen privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu gde su smešteni ljudi zaraženi koronavirusom, saopšteno je iz ove izdavačke kuće.

„Među izdanjima se nalaze kultna literarna dela iz različitih oblasti, kao i brojne društvene igre, te će svako imati priliku da pronađe nešto po svom ukusu“, saopštili su iz „Glasnika“, dodajući da su „spremni da preduzmu sve mere koje bi građanima bile od pomoći i koristi u aktuelnoj situaciji“ i poručujući i drugim bolnicama da su spremni da izađu u susret i pomognu ako se za tim ukaže potreba.