Foto:Screenshot/Youtbube/Eyot TV

“Stvarno je teško staviti u reči koliko čega je bilo potrebno da stignemo tu gde smo, ali ono što je lako je da znamo da smo veoma zahvalni: publici, saradnicima, porodicama, inspiraciji, okolnostima, ogromnoj volji", saopštili su članovi benda Eyot nakon što je njihov album "557799” objavljen za renomiranu američku etiketu "Ropeadope Records".

Niški džez kvartet je album „557799“, objavljen krajem oktobra, snimao prošle jeseni u studiju „Real World“ Pitera Gejbrijela, a master je rađen u studiju “Abbey Road”, gde su svojevremeno snimali i Bitlsi. Na albumu su, pored Dejana Ilijića (klavir), Marka Stojiljkovića (bas), Miloša Vojvodića (bubnjevi) i gitariste Slađana Milenovića, svirali kao gosti i Džejk Mekmarči i Pit Džadž iz britanske grupe Get the Blessing. Iza albuma je stala izdavačka kuća „Ropeadope“ iz Nju Džersija, koja decenijama unazad objavljuje muziku poznatih i manje poznatih imena sa savremene džez scene.

– Stupio sam direktno u kontakt sa Luisom Marksom, direktorom „Ropeadope“ i jednostavno smo mu poslali naš CV i album i on je to preslušao. Mislim da je veliki uticaj imao onaj naš snimak sa Suve planine, to ga je prosto očaralo. Posle se pokazalo da i on i njegova izdavačka kuća mnogo cene umetnike i muzičare koji su posvećeni svom radu, a koji nisu baš u industriji – rekao je Dejan Ilijić, vođa grupe Eyot, uključujući se uživo u emisiju „Džez scena“ na Radio Beogradu.

Ilijić je dodao i da je album za samo nekoliko dana od kako je zvanično objavljen 23. oktobra dospeo na osmo mesto na „Bendkempu”, da su pesme puštane na radio stanicama širom sveta, od Amerike i Britanije do Južne Afrike, a da im je francuski nacionalni servis posvetio članak na svom portalu i da su u toj zemlji gostovali u poznatoj emisiji „Open Jazz“.

Eyot su na albumu „557788“ citirali deo pesme „Biljana platno beleše“ iz Mokranjčevih rukoveti, pa su pesmu nazvali „Linen“ i posvetili je čuvenom srpskom kompozitoru klasične muzike.

Pročitajte još:

– Ceo album posvećen je našim prostorima, a pojavio se negde i citat da je ceo album kao neki paganski ritual – rekao je Ilijić uz osmeh.

Album otvara „Dodola“ od devet minuta, a slede „Linen“, „Rite“, „Rain“, „Heartbeat“ i „Odd“, a zatvara ga naslovna „557799“. Naziv albuma simbolizuje neparne ritmove, karakteristične za Balkan.
„Ta tri neobična ritna su osnova balkanske tradicionalne muzike, ali za nas je to više od brojanja – to je oličenje života i istorije koja je u ovom delu sveta uvek bila turbulentna. Tako nam kuca srce“, navode članovi Eyota u opisu albuma.

Nastup grupe Eyot najavljen je za večeras u završnici Pančevačkog džez festivala. Ilijić kaže da u Eyotu nemaju dilemu kada su žive svirke u pitanju.

– Bolje da imamo publiku u bilo kom broju, nego da sviramo onlajn, što ne znači da to nećemo da radimo jer je takva situacija. Imamo ponude sa festivala iz Rumunije, da nam nastup bude u stvari snimak, prilagodićemo se uslovima. Ali svakako više volim da sviramo pred publikom – naveo je vođa niškog kvarteta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare