Foto:Promo/Merlinka

Na 14. izdanju Međunarodnog festivala queer filma Merlinka, koji će biti održan od 8. do 11. decembra u Domu omladine Beograda, biće prikazano i pet ostvarenja autora iz Srbije, saopštili su organizatori.

Među 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova, koje će publika videti tokom četiri dana, jesu i srpski naslovi: „Kristina“, „Do daske“, „Drvo tamjana“, „Peder POP“ i „Borba i dalje traje“. 

U selekciju igranih filmova uvršćeno je ostvarenje „Kristina“ reditelja Nikole Spasića, zasnovano na stvarnoj, istoimenoj ličnosti koja u ovom ostvarenju glumi samu sebe. Kristina je transrodna seks radnica koja živi sa mačkom, sakuplja antikvitete i prolazi kroz sesije regresije bez hipnoze. Posle jedne seanse, slučajno upoznaje Marka i u tom trenutku se rađa platonska ljubav između ovo dvoje ljudi čiji slučajni susreti tek predstoje – ovo je siže ostvarenja koje je na nedavno završenom 19. Festivalu evropskog filma u Sevilji, ovenčano nagradom za najboljeg reditelja prvog ili drugog filma, dok je u julu na festivalu FID u Marseju dobio Gran pri.

Kristina 2 Foto:Promo/Merlinka

Ovo ostvarenje prethodno će biti prikazano i na 28. Festivalu autorskog filma, koji počinje sutra. „Kristina“ je na programu u Domu omladine u subotu, 26. novembra s početkom od 21.30 časova u okviru selekcije „Hrabri Balkan“.

Ostvarenje „Do daske“ Aleksandra Reljića, koje je uvršćeno u selekciju dokumentarnih filmova, bavi se hapšenjem i sudskim procesom protiv Srđana Švelja, modnog fotografa, stiliste i di-džeja iz Novog Sada, uz pokušaj da slučaj prikaže iz drugačije perspektive od one koja je tokom poslednjih godina bila zastupljena u većini medija.

Kratkometražni filmovi „Drvo tamjana“ i „Peder POP“ reditelja Stefana M. Mladenovića biće premijerno prikazani na Merlinka festivalu.

Drvo tamjana Foto:Promo/Merlinka

I dok je prvi inspirisan istinitim događajima, povlači i paralelu između životne sredine i zaštite ljudskih prava, govori o zakonu prirode koji čovek neprestano krši, o Vukašinu Drakuliću, tridesetogodišnjem mladiću koji spoznaje ovu vezu. Film „Peder POP“ bavi se istoimenom pevačkom igrom koja će otkriti prevaru u vezi. 

Kratki dokumentarni film „Borba i dalje traje“ reditelja Aleksandra Nikolića prikazuje istoriju epidemije HIV-a u Srbiji, personalizujući je putem životnih priča i ispovesti pojedinaca. Oslikava istorijske promene i razvoj epidemije i kako je značenje reči „pozitivan“ drastično drugačije danas nego što je bilo devedesetih godina prošlog veka.

Na festivalu, koji se održava pod sloganom „Acta, non verba“ (Dela, ne reči), publika će videti izraelsko ostvarenje „Zabrinuti građanin“ Idana Haguela koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinalu, iranski „Drugo ja“ Amira Tavakolija, austrijski „Ajsmajer“ Davida Vagnera, nagrađen u Veneciji, portugalski „Varljiva svetlost“ Žoa Pedra Rodrigeša premijerno prikazan u Kanu, holivudski romkom „Burazeri“ Nikolasa Stolera, kanadski dokumentarac „Agnes u kadru“ Čejsa Džointa nagrađen na Sandensu. 

Festival, 14. po redu, otvara 8. decembra francuski film „Peter von Kant“ Fransoe Ozona u kojem igraju Izabela Ađani, Denis Menošet i Kalilo Ben Garbio.

Bonus video: Darko Bajić o „Filmu davne budućnosti“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar