Jedinstvena izložba otvorena je večeras u Galeriji mts Dvorane gde su mnogobrojnoj publici predstavljene slike rađene u tehnici ulje na tabli koje su stvarali domaći akademski slikari. Posebnost je u tome što su ova remek-dela korišćena za potrebe nastanka filma "Seljani".

Tokom dve nedelje trajanja izložbe posetioci će moći da vide više od 20 izabranih dela i sagledaju rezulat višegodišnjeg rada naših umetnika koji su oslikavali frejm po frejm. „Seljani“ su premijerno prikazani u Srbiji na Festivalu autorskog filma, a večeras je održana i svečana projekcija ovog ostvarenja, te se pred publikom poklonio srpski slikarski tim predvođen koproducentom Ivanom Pribićevićem.

Ivan Pribicević i Biserka Petrović Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Seljani“ je film koji je nastao u koprodukciji Poljske, Srbije i Litvanije i prvo je snimljen sa profesionalnim glumcima, a zatim naknadno u potpunosti oslikan rukom dvadeset akademskih slikara.

Izložba Seljani Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

– Radili smo u četiri studija, u četiri slovenske zemlje, Poljskoj, Litvaniji, Srbiji i Ukrajni. Na izložbi su predstavljeni svi slikari našeg tima, sa po jednim radom. Lepo je da se pogleda izložba jer ćete videti kadrove filma, bukvalno uživo, svojim očima – istakla je Biserka Petrović slikar ključnih kadrova i supervizor.

Izložba Seljani Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Radnja filma snimljena je prema istoimenom romanu poljskog književnika i dobitnika Nobelove nagrade Vladislava Rejmonta, a nastala je pre više od jednog veka.

Izložba Seljani Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Priča prati Jagnu, devojku koja je primorana da se uda za, od sebe mnogo starijeg, bogatog farmera Maćija Borinu iako već gaji ljubavi prema farmerovom sinu Anteku. Jagna postaje predmet zavisti i mržnje seljana, te je prinuđena da se bori kako bi sačuvala svoju nezavisnost.

Film „Seljani“ jedan je od najambicioznijih koprodukcija sa našom zemljom koji sumira preko 40.000 uljem izrađenih slika i 200.000 sati slikanja uljanim bojama. Samo odabrana dela našla su se pred očima naših posetilaca, a ostvarenje “Seljani” od večeras je na redovnom repertoaru srpskih bioskopa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar