Vrnjačka Banja FESTIVAL FILMSKOG SCENARIJA
Foto: TANJUG/ NATASA LAZAREVIC

Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, 45. po redu, otvoren je sinoć na Letnjoj pozornici Danilo Bata Stojković projekcijom filmova "Nečista krv-Greh predaka" i "Južni vetar 2: Ubrzanje" i uručenjem nagrade "Mihićevo zlatno pero" reditelju, scenaristi i profesoru FDU Goranu Markoviću.

Defileom filmskih ekipa na crvenom tepihu na Trgu kulture, u podnožju pozornice koja nosi Stojkovićevo ime, počela je manifestacija sa najdužom tradicijom u Vrnjačkoj Banji. Potom je publika, koja je ispunila Letnju pozornicu, imala prilike da vidi filmove „Nečista krv – Greh predaka“ i „Južni vetar 2: Ubrzanje“, preneli su domaći mediji.

Glumac Miloš Biković predvodio je ekipu filma „Južni vetar 2: Ubrzanje“, koji je sinoć doživeo srpsku premijeru.

„Veliko mi je zadovoljstvo što možemo da prikažemo film i što se ovakva tradicija čuva u mestima koja nisu Beograd, i da tako decentralizujemo kulturu. Naši najtalentovaniji i najbolji ljudi su iz raznih gradova Srbije i mi ovakav način vraćamo kulturu celoj zemlji, ne samo velikim gradovima“, kazao je Biković kao glavna zvezda otvaranja i koji se poklonio publici uz ostale protagoniste filma „Južni vetar 2: Ubrzanje“, a prethodno i ekipa ostvarenja Milutina Petrovića „Nečista krv – Greh predaka“.

Vrnjačka Banja FESTIVAL FILMSKOG SCENARIJA
Ekipa filma „Nečista krv-Greh predaka“Foto: TANJUG/ NATASA LAZAREVIC

Na otvaranju Festivala filmskog scenarija prvi put je dodeljena novoustanovljena nagrada „Mihićevo zlatno pero“. Laureat ovog priznanja za doprinos scenariju u nacionalnoj kinematografiji je reditelj, scenarista i profesor FDU Goran Marković koji je na svečanoj ceremoniji poručio da je dirnut zbog nagrade:

– Gordana Mihića sam poznavao i vema uvažavao kao uzora. I ovde dolazim od prvog festivala. A, to je 45 godina, što je prilično. Lepo je što ovaj festival traje četiri i po decenije i nadam se da će doživeti svoju punu zrelost, a potom i starost – kazao je Marković primajući nagradu.

U takmičarskom programu festivala, koji traje do 18. avgusta, nadmeće se devet filmova, među kojima su „Oaza“, „Živ čovek“, „Ime naroda“, „Lihvar“, „Prolećna pesma“, „Vikend sa ćaletom“, „Jedini izlaz“ i dva naslova kojima je otvorena smotra u Vrnjačkoj Banji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar