Scena iz filma Infinity Pool Foto:Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Premijera filma "Infinity Pool" Brendona Kronenberga, sina slavnog majstora horora Dejvida Kronenberga, održana je na čuvenom Sandens festivalu i potpuno je šokirao kritičare i publiku.

Film ima oznaku NC-17, što znači da nije za mlađe od 18 godina, a Aleksander Skarsgard, koji igra glavnu ulogu, opisao ga je kao „neverovatno ludog“:

– Film je jednostavno lud, lud… Voleli ga ili mrzili, retkost je doživeti ovako nešto kao glumac ili gledalac – kazao je Skarsgard, piše Jutarnji.hr.

Foto: Dave Allocca/StarPix/Startraksphoto.com / INSTAR Images / Profimedia

Priča prati pisca Džejmsa koji ima blokadu nakon svoje prve knjige, te posećuje otmeno odmaralište sa svojom bogatom ženom (Kleopatra Kolman) kako bi pronašao inspiraciju. Tamo upoznaje obožavateljku (Mia Got), i njenog supruga. Oni zajedno krenu na dupli sastanak, na jednodnevni izlet. Izmišljena je zemlja u kojoj se odvija ostatak radnje, no jasno je da je reč o istočnoj Evropi, odnosno Jadranu gde je film i snimljen većim delom (Šibenik, Hrvatska).

Foto: NEON / Planet / Profimedia

Ta zemlja ima pravni sistem za strance u kom za određenu cenu možete napraviti klona koji će zauzeti vaše mesto. Got i njen krug bogatih prijatelja zloupotrebljavaju sistem kloniranja za zabavu, provale, otmice, halucinogene droge, orgije…

Scena iz filma Infinity Pool Foto:NEON / Planet / Profimedia

Njegov lik Džejms, nakon noći pune alkohola, pregazi čoveka. Kronenberg ne zaobilazi da prikaže ni najmanju sitnicu tog gaženja – krv pršti, koske se lome, smrskana lobanja…

Četvoro ljudi su privedeni, na čelu sa Tomasom Krečmanom koji glumi Treša. On objašnjava Džejmsu da zemlja u kojoj se nalaze ima vrlo jasnu politiku: ubici se mora osvetiti sin žrtve. S obzirom da postoji pomenuti proces kloniranja, naravno za one jako bogate, mogu da stvore drugog Džejmsa, dok original posmatra svoje pogubljenje. Poruka je da – ko ima para, može da se izvuče iz svega, pa i ubistva. Zato dolazi do disbalansa moralnog kompasa i svi mogu da rade ama baš sve – bez ikakvih posledica!

Glavni lik posmatra kako biva iznova i iznova pogubljen.

– Borim se do smrti s golom verzijom sebe. To nije nešto što kao glumac često radite – rekao je Skarsgard odgovarajući na pitanje koji mu je bio najupečatljiviji dan snimanja.

Film obiluje mnoštvom erotskih scena.

– Imali smo koordinatora za intimnost jer je bilo previše takvih scena – rekao je glumac Džon Ralston, koji glumi jednog od bogatih prijatelja Mie Got.

Scena iz filma Infinity Pool Foto:Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

Kronenberg je, pak, rekao da film ima tematske veze s njegovim prethodnim filmovima (Possessor i Antiviral), ali da je ovaj ipak otišao korak dalje. Glavni glumac Skarsgard je bio toliko uveren u materijal da je postao izvršni producent. Sniman u Hrvatskoj i Mađarskoj, film podseća na mnoge filmove i serije koji su se pojavili u poslednje vreme, a koji se bave životima bogatih i privilegovanih, kao što su „Triangle of Sadness„, „Succession“, „The White Lotus“…

– Slike koje Kronenberg postavlja u svojim filmovim mogu da se uvuku u vašu podsvest i da se „zagnoje“ tamo godinama. Na mnogo načina (agresivni snimci erekcija, dojenje Skarsgarda…) ovim ostvarenjem reditelj šokira, ali ovoga puta i skreće s puta u žanr koji će oduševiti obožavaoce horora – smatra kritičar „Varajetija“ i dodaje da bi se „Infinity Pool“ mogao gledati i kao ekstremna horor verzija „Hotel California“ – upozoravajuća priča o zapadnoj dekadenciji, ali… Na kraju film postaje eksplozija u mozgu, „previše svega, delova tela, gole kože, mučenja, erotike, nasilja i svega što je Kronenbergu palo na pamet… Ko će imati želudac videćemo…“

Bonus video: Gvinet Paltrou – omražena kraljica Holivuda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar