Foto: HBO / Hollywood Archive / Profimedia

Nakon poslednje epizode druge sezone serije “Beli lotos” Majka Vajta, koja je emitovana 11. decembra na HBO MAX, mnogi smatraju da je nastavak prošlogodišnjeg serijala pravo malo remek-delo.

Serija “Beli lotos” (“The White Lotus”) je pokazala da je moguće napraviti izuzetan televizijski sadržaj koji istovremeno “svira” za publiku, ali bez očekivanih klasika.

„Kakav veličanstven način da se isprati godina“, piše kritičarka “Gardijana”.

Postoji tendencija da televizijske serije, posebno one popularne, o kojima se mnogo diskutuje, o kojima se priča beskrajno na društvenim mrežama, pokušavaju da zaštite svoju franšizu, tako što je ne dovedu do konačnog kraja. Želeći da sačuvaju magiju za još jednu sezonu, osmisle kraj dovoljno dobro da zadovolje gledaoce dok bacaju “mamac” za sledeću sezonu. Sa sigurnošću se može reći da “Beli Lotos” nema takve namere.

Foto: Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

Kakav je ovo bio kraj! Zaokružio je sve svoje priče, od Albija sa kojim se poigravala Lusija, krećući se kroz čvrstinu Dafninog odlučnog poricanja, napredujući sve do Tanjinog poriva za uništenjem, pa sve do samog uništenja. Da li ste mogli to da predvidite? Tanja je uvek bila u opasnosti. „Ovi gejevi! Pokušavaju da me ubiju!“ – ali bio je to momenat koji će je naterati da skoro pobegne, probijajući se kroz svoje neprijatelje, samo da bi je poništio sopstveni loš cilj, a verovatno i činjenica da nije skinula štikle pre nego što je skočila.

Foto: HBO / Hollywood Archive / Profimedia

Tanjin poslednji biser– da pita umirućeg Kventina da li je njen muž Greg imao aferu sa njim, kao da je to ono što je najvažnije u tom trenutku, i da nakratko odradi svoj govor osnaživanja pre nego što se strmoglavi sa druge strane čamca – predstavljaju izvanredne scene. Greg nije ni morao da se pojavi na ekranu da bi ovde bio pobednik. On će sigurno naslediti Tanjino bogatstvo, a neće ni morati da ga deli. Razočaranje je što Tanje neće biti u trećoj sezoni, makar samo zato što nas lišava sjajne glume Dženifer Kulidž u njenoj ulozi života. Iznenađujuće okrepljujuće je gledati seriju i znati da se ona neće završiti jednostavnim rešenjem ili srećnim krajem. RIP Tanja, bila si jedna od velikana.

Brakovi Itana i Harper i Dafne i Kamerona na kraju su našli put ka nekoj vrsti izabranog i teško stečenog zadovoljstva. Nikada nismo sasvim saznali šta se dogodilo sa Kameronom i Harper, što je ovu priču učinilo još moćnijom, niti smo osetili potrebu da se eksplicitno kaže šta se dogodilo između Itana i Dafne, iako možemo da pretpostavimo verovatan scenario. Ovo su sjajno odglumili svi uključeni, ali postoji posebno dobar trenutak za Dafni koju tumači Megan Fahi, kada joj Itan kaže da misli da se nešto dogodilo između Harper i Kema.

Foto: HBO / Hollywood Archive / Profimedia

Ona ništa ne govori, ali kratkim pogledom prikazuje ženu koja se raspada pre nego što se ponovo sastavi i smisli sledeći korak. „Samo uradite sve što morate da se ne osećate kao žrtva u životu“, kaže ona, pre nego što odvede Itana. Slično tome, postoji kratkotrajni trenutak kada Dafni zove Kema da dođe i razgovara sa njihovim sinom. Sin kojeg je nagovestila u razgovoru sa Harper možda ipak nije Kameronov. Vidimo ga kako guta svoje gađenje, pre nego što je izašao iz kupatila kao nasmejani, zaljubljeni muž i otac.

Foto: HBO / Hollywood Archive / Profimedia

Džek je postao negativac kakav će uvek biti, i to je bilo zastrašujuće i napeto, iako je možda njegovo upozorenje Portiji, da beži i ne postavlja pitanja, bila neka vrsta ljubaznosti. (Toliko redova iz ovog finala će završiti kao memovi, a jedan od njih: „Znači jebeš svog ujaka?“, sigurno je predodređeno za takvu budućnost). Dominik će verovatno dobiti još jednu šansu sa svojom ženom, zahvaljujući Albiju, koga je Lusija odrala i koji je sam ušao u sopstvenu komplikovanu transakciju da bi je „spasio“, pa na kraju i nije bio previše iznenađen kada je otkrio da je to sve vreme bila prevara, zaključila je svoju recenziju kritičarka „Gardijana“.

„Prva sezona je na neki način isticala novac, a onda je druga sezona stavila akcenat na seks“, rekao je autor Majk Vajt. „Mislim da bi treća sezona mogla da bude satiričan i smešan pogled na smrt i istočnjačku religiju i duhovnost“, najavio je on i zagolicao maštu brojnih fanova serije koji čekaju nastavak.

Bonus video: Dušan Čavić i Dušan Šaponja, autori serijala Marka-Žvaka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar