Kratki film Ivana Jovića, Pustolovina belutka
Foto: Ivan Jović/FCS/Promo

Kratki eksperimentalni film "Pustolovina belutka", nadahnut poezijom Vaska Pope i u režiji Ivana Jovića, uvršten je u takmičarsku selekciji festivala "Bolonja u pismima" u Italiji. Ovo ostvarenje je Jovićev omaž velikom srpskom pesniku.

– Oduvek sam voleo poeziju Vaska Pope. Voleo sam je zbog prevratničke očišćenosti izraza. U neku ruku, Popinu poeziju doživljavao sam kao i vizantijsku ikonu – istovremeno drevnu i modernu. A, smatram da taj utisak istovremene modernosti i drevnosti stvara upravo taj očišćeni izraz – minimalistička stilizacija koja ističe ontološki ili egzistencijalno najvažnije – kaže Jović za FCS i dodaje:

Kratki film Ivana Jovića, Pustolovina belutka
Foto: Ivan Jović/FCS/Promo

– Kad se sve uzme u obzir, bilo je nekako logično i očekivano da mi se dogodi ovaj kratki film koji je omaž poeziji Vaska Pope, njegovoj „Pustolovini belutka“. Ako ostanem u ovoj inspiraciji, možda i ostale pesme tog ciklusa dobiju svoje kratke filmove. Za taj sam film iskoristio materijal sniman na Kikladama pre nekoliko godina. Očišćenost tih pejzaža, obrada kamena koja se u filmu tematizuje, sve mi se to savršeno asocijativno poklopilo sa Popinim ciklusom o belutku.

„Bolonja u pismima“ je književni festival, koji je u protekle tri godine stekao status internacionalnog festivala, predstavljajući više od sto umetnika iz četrdesetak nacija. Festival je došao do svog desetog izdanja, a za cilj ima promovisanje žanra video poezije, koja predstavlja spoj književne i filmske umetnosti. Festival će biti održan 12. maja 2022. godine.

Jović, poznat po filmovima „Isceljenje“ i „Zaveštane“, nedavno je završio snimanje svog novog dugometražnog filma, nadrealne drame „Senoviti Mediteran“.

Bonus video: Vuk Ršumović o filmu „Među bogovima“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar