Stefan Arsenijević i Srđan Karanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U punoj Dvorani Kulturnog centra Beograda večeras je održana promocija knjige "Malo iznad tla - Srđan Karanović o svojim filmovima", autora Stefana Arsenijevića, u kojoj je zajedno sa svojim kolegom, prijateljem i profesorom Srđanom Karanovićem, prošao kroz ceo opus jednog od najznačajnijih filmskih stvaralaca našeg podneblja.

Knjigu „Malo iznad tla – Srđan Karanović o svojim filmovima“ čini 11 razgovora u kojima Karanović otvoreno i iskreno priča s kolegom rediteljem Stefanom Arsenijevićem o svojim dugometražnim igranim filmovima i seriji „Grlom u jagode“.

PROČITAJTE JOŠ

Razgovori hronološki prate Karanovićevu filmografiju, u kojoj su naslovi poput „Petrijinog venca“, „Mirisa poljskog cveća“, „Jagoda u grlu“, „Nešto između“, „Virdžine“, predstavljajući uvid iz prve ruke o nastanku filmova, kreativnom procesu, umetnosti režije, dilemama, preprekama i odlukama koje je kao reditelj donosio.

U ovoj monografiji koja je pripremana dve godine Arsenijević se prvi put našao kao pisac, a na samom početku razgovora sa poštovaocima Karanovićevih dela istakao je da se temeljno pripremao.

Stefan Arsenijević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Mi se poznajemo nekih 25 godina, a upoznali smo se na fakultetu tako što mi je Srđan predavao filmsku režiju na drugoj godini. Svi smo tada malo strepeli od njega. U međuvremenu smo postali prijatelji i prvi put kad mi je predložio da pređemo na „ti“ bilo mi je teško. Bilo je treme prilikom pisanja ove knjige, lagao bih kada bih rekao drugačije. Ovo je zaista veliki poduhvat. Budio sam se usred noći pitajući se da li sam pitao sve što treba, da li bi neko drugi to bolje uradio…

Naziv monografije „Malo iznad tla“ duboko je povezano sa idejom Karanovićevih filmova.

Srđan Karanović i Stefan Arsenijević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Uvek u njegovim filmovima postoji neka igra, uvek je to malo izdignuto od zemlje. Malo je zavodljivo, filmično i verujem da su filmovi uvek lepši i bolji od života. Život imamo svuda gde se okrenemo, a kad odemo u bioskop stvari treba da budu lepše. Svi njegovi filmovi su malo „odignuti od tla“ – istakao je Arsenijević, dodajući da mu se naziv knjige, upravo zbog tog lajtmotiva celog procesa pisanja knjige, vrlo brzo „javio“.

Karanović je priznao da nije očekivao toliki broj zainteresovanih na promociji monografije i dodao da mu je to dokaz da ono što radi, ipak, ima smisla.

Srđan Karanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Nadali smo se i „bajali“ da ova knjiga bude interesantna za nekoga. Užasavalo bi me da smo to radili samo za neke posvećene filmske umetnike. Za njih ima puno napisanih knjiga. Učinilo mi se da je ova knjiga na neki način pisana da bi približila film i život. Kao i uvek kada sam nešto radio, povremeno sam sumnjao, razmišljao sam da to možda nema smisla. Ispalo je da ima. I zato sam vrlo zadovoljan.

BONUS VIDEO: Goran Marković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar