Srđan Karanović na snimanju filma Za sada bez dobrog naslova Foto: Goran Basarić

Promocija knjige "Malo iznad tla - Srđan Karanović o svojim filmovima" autora Stefana Arsenijevića biće održana 9. februara s početkom od 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Na predstavljanju knjige, koju je objavio Filmski centar Srbije, govoriće urednik dela Miroljub Stojanović, kritičar Srđan Vučinić čiji je esej o Karanovićevim filmovima uvršćen u „Malo iznad tla“, autor Stefan Arsenijević i „glavni junak“ Srđan Karanović.

Reditelj koji je „predmet“ knjige iz pera mlađe kolege ističe da je oduvek „najviše voleo knjige koje su pisali sami autori o svojim filmovima, ili su razgovarali sa svojim kolegama o nastanku tih dela“:

– Iz njih sam možda najviše naučio o odnosu života, slučajnosti i filma. Kada mi je Filmski centar Srbije predložio da radimo nešto nalik na moju monografiju pozvao sam Stefana Arsenijevića, mog bivšeg studenta, danas mog prijatelja i već poznatog reditelja, u pomoć. Tada je sve krenulo – reči su Srđana Karanovića.

Autor knjige, reditelj Stefan Arsenijević nije, kako ističe, želeo da pravi klasičnu monografiju:

– Želeli smo živu reč, lično svedočanstvo, interakciju između dvojice kolega i prijatelja. Razgovarali smo polako i temeljno, film po film, u rasponu od skoro dve godine. Ova knjiga je destilat tih uzbudljivih razgovora, puna zanimljivih anegdota, ali i proživljenog uvida u umetnost snimanja filmova i našu sredinu. Mislim da kada pročitate ovu knjigu možete da imate jedan kompletniji utisak, kako o njegovim filmovima, tako i Karanoviću kao ličnosti i reditelju. Verujem da se knjiga čita lako, upravo zato što je u dijaloškoj formi i da može biti zanimljiva bilo kome ko voli Karanovićeve filmove. A takvih je mnogo.

Srđan Karanović na snimanju filma Petrijin venac Foto: Mitar Trninić

Knjiga je, prema rečima urednika Miroljuba Stojanovića, dragoceno kinematografsko svedočanstvo koje veliku filmsku karijeru Srđana Karanovića sagledava fazno, uz mnoštvo manje poznatih detalja.

– Ali, knjiga je, pre svega, knjiga dvojice nadahnutih sagovornika, koji ono što imaju da kažu jedan drugom čine razigrano, duhovito, intrigantno, inspirativno, i…  insajderski. Lišena svih ograničenja, kinematografija kroz njihov razgovor progovara na nezaboravan način.

Naslovna strana knjige Malo iznad tla Foto: Promo

Knjigu „Malo iznad tla – Srđan Karanović o svojim filmovima“ čini 11 razgovora u kojima Karanović otvoreno i iskreno priča s kolegom rediteljem Stefanom Arsenijevićem o svojim dugometražnim igranim filmovima i seriji „Grlom u jagode“. Razgovori hronološki prate Karanovićevu filmografiju, u kojoj su naslovi poput „Petrijinog venca“, „Mirisa poljskog cveća“, „Jagoda u grlu“, „Nešto između“, „Virdžine“, predstavljajući uvid iz prve ruke o nastanku filmova, kreativnom procesu, umetnosti režije, dilemama, preprekama i odlukama koje je kao reditelj donosio. Svedočanstvo je turbulentne epohe, sagledane iz ličnog i profesionalnog ugla, o jednoj zemlji i o njenoj kinematografiji, koje više ne postoje.

Osim što će publika na promociji moći da dobije potpise Karanovića i Arsenijevića, nakon predstavljanja knjige posetioce očekuje i jedna poslastica. Ekskluzivno će na velikom bioskopskom platnu biti prikazan Karanovićev kratki diplomski film iz Praga „Neblbni“ (Ma nemoj) iz 1968. u kojem Goran Marković glumi glavnu ulogu, a mnogi ga smatraju pretečom serije „Grlom u jagode“, potom i TV filma „Pogledaj me, nevernice“ iz 1974. godine.

Bonus video: Goran Marković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar