Foto: Adama_Jalloh/Promo

Beogradski džez festival nastavlja da u punom sjaju predstavlja najbolje od savremenog džeza iz celog sveta. Pod sloganom "Jazzbeats" na svom 38. izdanju ugostiće umetnike koji pomeraju granice džeza i donose žanrovsku raznolikost, unoseći novo uzbuđenje u ovaj muzički pravac. Jedna od njih je i talentovana saksofonistkinja i kompozitorka Nubya Garcia, koja će nastupiti 30. oktobra od 21 sat u MTS dvorani.

Samo pet godina otkad je diskografski debitovala mini albumom „Nubya’s 5ive“ – rasprodavši ceo vinilni tiraž za samo jedan dan – britanska saksofonistkinja Nubaja Garsija već je velika zvezda britanske i svetske džez scene. I to ne samo velika zvezda, nego i fenomen koji privlači pažnju šire javnosti – u pitanju je mlada saksofonistkinja i kompozitorka koja govori u ime svoje generacije postavljajući nove umetničke standarde, kroz ukrštanje džeza sa drugim žanrovima kao što su dabstep, rege, soul, hip hop, kalipso, kumbija, i, naravno, afrička muzika.

Garsija je rođena 1991. godine u Kemdenu (London). Od pete godine se bavi muzikom, od desete svira saksofon, diplomirala je džez izvođenje na londonskom konzervatorijumu Triniti Lejben. Posebno mesto u njenom muzičkom odrastanju zauzima rad sa kolektivom Tomorrow’s Warriors Gerija Krozbija – najvećim izvorom talenata savremenog britanskog džeza. Kao glavne uticaje među saksofonistima navodi Dekstera Gordona, Sonija Rolinsa i Džona Koltrejna, ipak u izrazu joj nije strano mešanje džeza sa savremenim žanrovima popularne muzike.

Godine 2018. objavljuje singl When We Are, eksperimentišući sa miksom džeza i elektronike. Iste godine naći će se u pet (od devet) numera na kompilaciji heroja novog londonskog džeza (Šabaka Hačings, Džo Armon-Džons, Teon Kros, Maisha, Kokoroko…) We Out Here, u izdanju uticajne kuće Brownswood Recordings (čiji je osnivač Džajls Piterson), te dobiti nagradu za otkriće godine radio stanice Jazz FM – godinu kasnije ta stanica bira je za najboljeg britanskog džez izvođača.

Godine 2020. izlazi njen debi album Source za slavnu diskografsku kuću Concord Jazz, što je predstavlja i ljubiteljima džeza sa druge strane Atlantika. O njenoj muzici pišu Njujork Tajms, Pitchfork i Rolling Stone – kritika je udružena u pohvalama. Sledeće godine Nabaja Garsija je najveći talenat među tenor saksofonistima na godišnjoj listi magazina DownBeat, džez muzičar godine u izboru Parliamentary Jazz Awards, među nominovanima za najvećeg talenta Jazz Journalists Association (apsolutna kategorija), kao i za Mercury Prize (za najbolji britanski album).

Bonus video: Koncert Hladnog piva u Belexpocentru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar