Foto: Shutterstock

Beogradski džez festival, 38. po redu, biće održan od 26. do 30. oktobra pod sloganom "Jazzbeats" u Dom omladine Beograda.

Na 38. izdanju ugostiće umetnike koji pomeraju granice džeza i donose žanrovsku raznolikost, unoseći novo uzbuđenje u ovaj muzički pravac. Kao otkucaji srca, ritmovi ove muzike nastavljaju da traju uprkos svemu, baš kao i Beogradski džez festival – najstarija i najuglednija srpska džez manifestacija u međunarodnim okvirima.

U salama Doma omladine Beograda i MTS Dvorane biće održano 16 koncerata u okviru šest programskih celina, sa više od 100 muzičara koji dolaze sa pet kontinenata, uz reprezentativno predstavljanje najtalentovanijih autora sa srpske džez scene. U programu je pet koncerata srpskih umetnika – 1 solo nastup, 3 benda i 2 velika orkestra, što je rekordni broj u novijoj istoriji manifestacije, a koji reflektuje uspon srpskog džeza na globalnoj sceni, sa svakodnevnim priznanjima koje naši mladi umetnici dobijaju širom Evrope i sveta.

Beogradski džez festival Foto:Promo

Na Beogradskom džez festivalu ove godine će se predstaviti tri generacije umetnika. Naglasak je na mlađima, koji čine dve trećine programa. U programu će biti zastupljeni i izvođači koji trenutno predstavljaju najaktuelnija imena u svetskim džez okvirima, kao i nekoliko renomiranih autora starije generacija, koji su bitno uticali na razvoj ovog žanra u 21. veku. Posebnu pažnju ove godine festival će pokloniti orkestarskom džezu, kroz nastupe tri velika ansambla, koja će publici pružiti odličan uvid u raznovrsnost big bend izraza u Evropi.

– U svetlu globalnih dešavanja i u skladu sa preporučenim merama štednje, Beogradski džez festival, kao manifestacija finansirana iz javnog budžeta, prilagodio je svoju ponudu trenutnim mogućnostima. Ovogodišnji program kao i uvek nudi vrhunski umetnički kvalitet, ali sa još povoljnijim cenama ulaznica, što će ljubiteljima džeza omogućiti da posete više koncerata sa manje izdataka. I na taj način želimo da pokažemo svoju odgovornost prema džez sceni i vernoj publici, ali i svim poreskim obveznicima u Srbiji. Pozivamo širu kulturnu javnost da i ove godine bude deo jedne od najomiljenijih međunarodnih umetničkih manifestacija u Srbiji, koja se ponosi svojim umetničkim dometima, najmlađom džez publikom u Evropi i doslednošću u programskom konceptu koji slavi kreativnost i stvaralačku radoznalost muzičara sa svih meridijana – poručuju organizatori.

Foto: Shutterstock

Program Džez festivala

Sreda, 26. 10. 2022.

Dom omladine Beograda, Velika sala

19.00 Schime & Muzikon (Srbija)

SERBIAN SHOWCASE:

21.00 Milena Jančurić Quintet (Srbija)

22.00 Aleksandar Jovanović Shljuka: Piano solo (Srbija)

23.00 Power NAP Trio (Srbija)

Četvrtak, 27. 10. 2022.

Dom omladine Beograda, Velika sala

19.00 Lytton/Vandermark/Wooley (Velika Britanija, SAD)

20.45 Steven Bernstein – Sexmob: 25th Anniversary Tour (SAD)

SEIFERT NIGHT: THE BEST OF POLISH JAZZ

22.30 Dominik Wania (Poljska)

Petak, 28. 10.  

Dom omladine Beograda, Velika sala

19.00 HI5 (Austrija)

20.45 Avishai Cohen Quartet (Izrael)

22.30 Lars Danielsson & Liberetto: Cloudland (Švedska, Francuska, Velika Britanija)

Foto: Shutterstock

Subota, 29. 10.  

Dom omladine Beograda, Velika sala

19.00 Orchestre National de Jazz: Rituels (Francuska, Švedska, Belgija)

21.00 Immanuel Wilkins Quartet (SAD, Kanada)

Nedelja, 30. 10.  

MTS Dvorana

19.00 Big Bend RTS & Omar Sosa Trio (Srbija, Kuba, Mozambik)

21.00 Nubya Garcia (Velika Britanija)

Dom omladine Beograda, Amerikana

22.30 Enrico Morello Cyclic Signs (Italija)

24.00 Luís Vicente Trio (Portugal)

Bonus video: Pop bend DRAM: „Previše svega“ pred veliki beogradski koncert

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare