Foto: EPA/SPENCER WEINER

Bio je jedan od najpopularnijih muzičara na svetu, pa nije iznenađenje što postoji stalna želja da se ispriča koja je zaista njegova priča.

„Nema ničeg prirodnog u stvaranju dečjih zvezda. Oni su mali arheološki lokaliteti, noseći slojeve istorije zabavljačke industrije u sebi. Fragmenti istorije i tradicije“, objasnila je američka spisateljica Margo Džeferson u svojem proslavljenom eseju iz 2006. godine „O Majklu Džeksonu“, piše „BiBiSi“.

Kada se životna priča slavne ličnosti ispriča, neizbežno je da se neki elementi izbace da bi se uklopili u knjizi, na pozornici ili na ekranu. Kada je životna priča Majkla Džeksona – čudesne dečje zvezde, Kralja Popa, ekscentričnog zabavljača, samoproglašenog Petra Pana ili navodnog serijskog predatora – mogućnost izostavljanja deluje daleko teže.

Foto: Chelsea Lauren for Pantages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Petnaest godina nakon njegove iznenadne smrti 2009. godine (predoziranje sedativima i anestetikom propofolom), status Majkla Džeksona istovremeno je legendaran, ali i oskrnavljen. Čak su i njegovi inicijali odmah prepoznatljivi: “MJ The Musical” je muzičko-scenski spektakl, koji je ovih dana otvoren na Vest Endu u Londonu, kao dodatak uspešnoj predstavi koja je osvojila “Toni” nagrade i bila nominovana za “Gremi” na Brodveju. Biografski film pod nazivom „Michael“, koji režira Antoan Fuku i producira Oskarom nagrađeni producent Grejem King, a u kojem glumi Majklov nećak Džafar Džekson u naslovnoj ulozi, takođe je u produkciji i trebalo bi da bude objavljen sledeće godine.

Oba projekta uključuju velike talente i angažovanje porodice Džekson. Mjuzikl ne obrađuje strašne optužbe – koje je pevač snažno demantovao i nikada nisu dokazane pred sudom – da je bio zlostavljač dece, dok je novinar Metju Beloni nedavno tvrdio u članku za medijsku platformu “Puck News” da rani scenario za film „Majkl“ koji je pročitao „veoma želi da vas ubedi da je Majkl nevin“ po tim optužbama.

Ove optužbe su mučile Džeksona od 1993. godine, kada ga je 13-godišnji Džordan Čendler zajedno sa svojim ocem Evenom Čendlerom optužio za seksualno zlostavljanje dece. U svom članku Beloni konkretno tvrdi da scenario koji je video“minimizira i umanjuje“ Čendlerovu optužbu. Dalje optužbe su nastavile da se pojavljuju, tokom i posle Džeksonovog života; dokumentarni film iz 2019. godine „Napuštajući Neverland“ se fokusira na dvojicu muškaraca, Vejda Robsona i Džimija Sejfčaka, koji detaljno tvrde da su kao deca bili žrtve seksualnog zlostavljanja od strane Džeksona. Porodica Džekson izdala je opovrgavajuće tvrdnje, uključujući izjavu kojom se osuđuje „Napuštajući Neverland“ kao „javno linčovanje“; takođe su tužili producenta HBO-a zbog kršenja sporazuma iz 1992. godine da se nikada neće unižavati Džeksonov imidž.

U nedavnom intervjuu, reditelj filma „Napuštajući Neverland“ Den Rid je rekao za “The Times” da je informisan o nacrtu scenarija za nadolazeći biografski film „Majkl“, i označio ga kao „kompletno čišćenje“. Rid, koji planira nastavak svog dokumentarca, dodao je: „To je otvoreni pokušaj potpunog prepravljanja optužbi i njihovog odbacivanja, i sadrži kompletne laži. Nikada čak ni ne vidite njega samog sa dečacima, kada je činjenica da je delio krevet sa malom decom godinama.“

Portparol filma „Majkl“ je rekao BBC-u u saopštenju: „Od početka, porodica Majkla Džeksona je dala svoje poverenje Grejemu Kingu, ne mešajući se u kreativni proces.“

Dok je sam King rekao u saopštenju: „Ušao sam u ovaj projekat sa otvorenim umom i proveo godine istražujući život i delo Majkla Džeksona – od njegove umetnosti do njegovih javnih i privatnih borbi, do njegovih humanitarnih akcija. Majklov život je bio komplikovan. Kao filmski radnik, trudim se da humanizujem, ali ne i da dezinfikujem, i da prikažem najprivlačniju, nepristrasnu priču koju mogu da uhvatim u jednom igranom filmu i da pustim publiku da odluči kako se oseća nakon gledanja. Majkl ostaje značajan, kulturološki relevantan umetnik sa životom i nasleđem vrednim istraživanja.“

Bonus video: Gvinet Paltrou – Omražena kraljica Holivuda – od Oskara do reklamiranja vibratora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar