Više od sporta Foto: silosi.rs

Olimpijski duh sinoć je mogao da se doživi u Silosima u Beogradu na otvaranju velike izložbe "Olimpijske igre – Više od sporta". Ova interaktivna postavka zamišljena je kao veliko zagrevanje za 33. po redu Olimpijske igre u Parizu, a zajedno su je organizovali Olimpijski komitet Srbije i Gaia pokret, neprofitna organizacija koja stoji iza beogradskih Silosa.

Ova nesvakidašnja izložba posvećena najvećem i najvažnijem sportskom takmičenju na svetu, trajaće do 23. juna uz pregršt pratećih programa kao što su vođene ture, radionice, panel diskusije, kvizovi, pa čak i lov na blago za mlade. Ulaz je slobodan, a radno vreme postavke je od 12 do 21h, svakog dana osim ponedeljka.

Više od sporta Foto: silosi.rs

Nove hologramske tehnologije, uzbudljivi olimpijski posteri, svečane uniforme, i brojni atraktivni eksponati u Silosima približili su posetiocima olimpijski pokret čija veličina i značaj prevazilaze sportska takmičenja i rekorde. Košarkašice Nevena Jovanović i Saša Čađo, osvajačice bronzane medalje sa Olimpijskih igara Rio 2016, zvanično su proglasile izložbu otvorenom i pozvale građane Srbije da je posete i tako pruže podršku našem timu koji će nastupiti na Olimpijskim igrama u Parizu.

Više od sporta Foto: silosi.rs

Anastasija Ćetković, osnivačica „Gaia pokreta“, organizacije koja je od starih žitnih silosa kreirala najveću društvenu sabirnicu Beograda, dodala je da su Olimpijske igre zaista mnogo više od sporta jer su one bile i ostale najveća smotra koju čovečanstvo ima:

– Olimpijski duh je ujedno i duh prijateljstva među narodima, duh multikulturalnosti, duh umeća i umetnosti, kako takmičarski tako i duh fer pleja, a iznad svega – duh mira koji nas podseća da smo svi jedna velika zajednica na ovoj jednoj planeti koju imamo.

Više od sporta Foto: silosi.rs

Posetiocima je posebno atraktivan bio holoboks koji je uz pomoć novih tehnologija vodio okupljene u prave štafetne trke sa olimpijskim bakljama koje su nekoliko puta prolazile i kroz našu zemlju. Zanimljivi su bili i olimpijski posteri koje bi uvek radili najbolji likovni umetnici i grafički dizajneri širom sveta, spajajući tako sport i umetnost, tradiciju i savremenu kulturu. Pažnju su privlačile i svečane uniforme koje su naši sportisti ponosno nosili tokom 112. godina duge istorije olimpizma kod nas.

Više od sporta Foto: silosi.rs

Sportisti Srbije debitovali su na Olimpijskim igrama 1912. godine, a izložba „Olimpijske igre – više od sporta!“ prikazuje i brojne istorijske fotografije, ali i video zapise i predmete koji su bili predstavljeni kroz Virtuelni olimpijski muzej. Posetioci su imali priliku da zavire u olimpijsko selo i saznaju šta se nalazi u torbi naših olimpijaca, a svi zainteresovani narednih dana moći će da ostave poruku našim sportistima na posebno kreiranom zidu želja.

Izložbu ima bogat prateći program za sve generacije, a danas od 15 časova održaće se Eko radionica posvećena pticama. I narednih dana posetioce očekuju vođene ture, kreativne radionice kroz „Olimpijski čas“, razgovori sa šampionima, eko radionice Dečije ekološke akademije, panel diskusije komisije „Žene i sport“ Olimpijskog komiteta Srbije na teme: „Olimpijske šampionke nekad i sad“ i „Šta posle olimpijskog zlata?“, promocija knjige „Krugovi Berlina 1936“ autorke Tamare Malešev, kao i obeležavanje 40 godina od Olimpijskih igara u Los Anđelesu.

Bonus video: Stihovi Ljube Ršuma krase beogradske Silose

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar