Ljubivoje Ršumović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Mural sa stihovima jedne od najlepših i najpoznatijih pesama Ljubivoja Ršumovića "Domovina se brani lepotom" osvanuo je danas na Silosima, a u autentičnom ambijentu Medonosnog vrta koji se nalazi odmah do, upriličeno je druženje sa književnikom i autorima ovog veličanstvenog dela koje će odsad ulepšavati naš grad.

Ljubivoje Ršumović podelio je sa mnogobrojnim ljubiteljima njegove poezije, među kojima su bile različite generacije, da je veoma ponosan što je u ovakvom formatu „Domovina“ sada dostupna „za sve one koji vole poeziju i lepo vaspitanje“.

Ljubivoje Ršumović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Kome se ne bi dopalo da mu pesma bude objavljena ovako javno, ovako lepo i od ovako lepog i kreativnog mladog naroda. Čestitam svima na ovom poduhvatu, ovo je zaista velika čast. Verovatno ste svesni šta sve ovo znači za mene, ali i za Beograd i za ekološki izgled našeg glavnog grada. Dobro bi bilo da svi ovi spomenici socijalističke prošlosti budi na ovoj način upotrebljeni i predati na uživanje žiteljima i posetiocima ovog grada – kazao je Ršumović.

Anastasija Ćetković iz organizacije Gaia pokret koja je bila jedna od idejnih tvoraca ovog murala, rekla je da je od početka rada na Silosima njena želja bila da baš ovi stihovi budi oslikani na njima jer su oni jedna vrsta manifesta onoga što bi Dom kulture „Silosi“ trebalo da bude.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Sećam se kada sam prvi put izašla iz kancelarije i ugledala mural, rasplakala sam se. Nama su prostorije ovde iza ovog medenosnog vrta, gde će, nadam se, sledeće godine biti i vrtić, i kada sam ga videla zamišljala sam decu koja će rasti ispred Silosa i uz ove važne stihove. Meni kao nekome ko je mnogo godina proveo u inostranstvu ova pesma značila je mnogo, vraćala me je mojoj zemlji i domovini. S razlogom je birana ćirilica jer je ona nešto najlepše što je naš narod napravio. Mural je rađen srpskim srednjovekovnim vezom, podseća na pergament, i vrlo je specifično rađen kaligrafijom zbog čega deluje kao da je tu oduvek – kazala je Anastasija.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Realizaciju murala podržala je i Nelt grupa ispred koje je govorila Milica Sočanac istakavši da će ovaj mural biti uvek kao prelepi podsetnik „šta je domovina i kako se ona zaista brani, što je u današnje vreme sve više potrebno.“

Ljubivoje Ršumović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Autori murala su Viktor i Lera Puškarev i Luka Prstojević.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Puškarev je došao da živi u Srbiju sa pet godina iz Rusije i bio je, kako je ispričao, vaspitavan na preseku ruske i srpske kulture. U međuvremenu se vratio u Rusiju, ali je sada ponovo ovde.

Ljubivoje Ršumović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

– Čast mi je što sam ovde i što sam imao prilike da radim na ovom muralu pre svega zato što je u pitanju pesma Ljubivoja Ršumovića. Kada sam kao mali krenuo u školu, nisam znao najbolje srpski, a među prvim naučenim rečima bili su stihovi upravo „Domovine“. Ono što je zanimljivo i možda najvažnije je to što nas sve, i autore i idejne tvorce i sve one koji su omogućili ovaj mural, ali i vas koji ste došli danas ovde – sve nas na jedan predivan način vežu ovi stihovi i podsećaju na detinjstvo – rekao je Puškarev.

Bonus video: Ljubivoje Ršumović kazuje stihove pesme „Domovina se brani lepotom“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare