Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Zagrebački klub Močvara ovih je dana otkazao nastup koprivničkog benda Ogenj, koji je trebalo da nastupi kao predgrupa keltskih pankera The Ramjacks. Ogenj je u svojoj pesmi "Duša" propagirao "pro-life" tematiku, a to se nije svidelo vodstvu udruženja građana koja stoji iza "Močvare".

– Dobio sam informaciju od organizatora koncerta Hangtime Agency kako je sporna naša pesma „Duša“. Ja se nikad nisam skrivao, svi znaju ko sam i šta sam. Naš bend nije hrišćanski ni evangelistički, ali ne možemo kriti da smo vernici. Iz „Močvare“ su rekli kako svetonazorski to ne podržavaju. Inače, bio je još jedan slučaj kad su nam otkazali slučaj u „Močvari“, ali organizatori su nas premestili na drugo mesto. Žao mi je da moramo prolaziti kroz to i gubiti svirke. Krivo nam je da nećemo svirati s Ramjacksima, jer smo bratski bend. A ništa, idemo dalje – kazao je za „Večernji list“ Tomislav Mihac Kovačic, frontmen Ogenja.

„Duša“ je balada u kojoj je Mihac Kovačic govorio o nerođenom detetu koje se obraća majci. Kovačic je o njoj govorio i pre dve godine, kada su snimili spot za ovu pesmu.

– Kada slušate i čitate tekst, jasno vam je o čemu se radi, pogotovo ako ga još i srcem razumete. A pesma govori o vapaju tek začetog, nerođenog deteta koje se bori s mišlju da nije voljeno i da će možda biti odbačeno i pre nego što se rodi, i u tom strahu moli majku da ga zagrli, da ga brani od sveta koji ga ne želi. S druge strane, refren progovara o bolu i praznini majke koja je iskusila iskustvo ubistva svog neželjenog deteta. Jasno, iz mog života se vidi da to predstavlja moj svetonazor – objašnjava pevač i dodaje da, kad inspiracija prožme stvaranje, nema toga što može srušiti snagu volje i nameru da muzika ili tekst ne dođu do publike.

PR služba kluba poslala je povodom ovog slučaja nekoliko rečenica „Večernjem listu“.

– Potvrđujemo da se bend Ogenj – čiji pevač javno, pa i u samim pesmama, zagovara zabranu abortusa – nikako ne uklapa u programsku logiku i misiju Kluba „Močvara“. Zadnjih godina je već i u široj javnosti jasno da to nije bezazlen pogled na svet nego ozbiljna pretnja zdravlju i životima žena – stoji u odgovoru PR službe „Močvare“.

Bonus video: Viagra Boys na Exitu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar