Holandska kniževnica Dido Mihilsen, promocija romana "Svetlije od mene" Foto: Zorana Mandic/ATAImages

Holandska književnica i novinarka Dido Mihilsen gostovala je u Beogradu na sceni Ustanove kulture "Parobrod" i promovisala svoj prvi roman "Svetlije od mene" pred punom salom.

Roman je objavljen 2023. godine u ediciji „Gral Klio“ izdavaštva „Clio“, a zasnovan je na životnoj priči njene čukunbabe, rođene Indonežanke sa ostrva Java, koja se usprotivila surovim zakonitostima svoje kaste: bila je vanbračno dete švalje u sultanovoj službi.

„Naslov romana ‘Svetlije od mene’ odnosi se na moju porodicu, pa tako moja deca imaju svetliju boju kože od mene. Zanimljivo je da ni samim Holanđanima nije uopšte jasna razlika između naroda Indusa i Indonežana, koji su mešovitog porekla. Mnogi misle da je to sve isto, ali nije tako“, napomenula je Mihilsen.

Holandska kniževnica Dido Mihilsen, promocija romana „Svetlije od mene“ Foto: Zorana Mandic/ATAImages

Kratki suživot dve kulture, njene čukunbabe sa holandskim oficirom, opisani su autentično, jer je autorka detaljno i predano istraživala istorijsku dokumentaciju.

Mihilsen je pomno izučavala kakav je bio život žena u tom periodu i uzimala je fotografije svoje književne junakinje, odnosno čukunbabe, što ju je odvelo na dugo putovanje.

„Imala sam vodiča kada sam istraživala grad u kome je nastala ova priča. On mi je objasnio kako je uređen i podeljen po zanatima. U Indoneziji sam čak naišla na tako jednu prelepu kuću za koju sam pomislila da bih tu mogla živeti. Inače u Holandiji je razlika velika u percepciji, oni su u procesu preispitivanja svoje prošlosti“, otkrila je novinarka i književnica iz Holandije.

Holandska kniževnica Dido Mihilsen, promocija romana „Svetlije od mene“ Foto: Zorana Mandic/ATAImages

Mihilsen je pisala za mnoge holandske novine i časopise, a delo “Svetlije od mene“ je njen prvi roman iz 2019. godine, koji je bio je u nominaciji za prestižnu nagradu „Libris“, a osvojio je nagradu holandskih knjižara (2020).

Bonus video: Književnost za najmlađe – Dragana Mladenović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar