Foto: Pieter Henket

Holandska trupa "Introdans" iz grada Arnema večeras u 20 sati svečano će otvoriti jubilarno 20. izdanje Beogradskog festivala igre u Operi i teatru Madleanianum.

Publici će biti priređen pravi omnibus, odnosno triptih spektakl sa odvojenim celinama različitih koreografa – „Prema želji”, „Corpus Bać“ i „Duša“, na muziku kompozitora Johana Sebastijana Baha.

Prva konferencija za medije, kada je reč o predstavljanju umetnika i njihovih projekata 20. edicije BFI, održana je juče u Nacionalnoj fondaciji za igru, koju je vodila osnivač festivala Aja Jung. Zapravo, 20. BFI je nezvanično počeo prologom – francuskim jednočasovnim projektom „Pariski bal“, prema koncepciji, libretu i režiji umetnice Blanke Li, iz Pariza, koji je odigran preko 50 puta od 8. do 12. marta u bioskopu Balkan. Sva izvođenja tog čudesnog performansa sa okvirom savremenih tehnologija i virtuelne realnosti, za ograničen broj gledalaca, bila su rasprodata.

A INTRODANS Bach Foto:Pieter Henket

Misija trupe „Introdans“ od osnivanja 1971, ostala je nepromenjena: pridobiti najširu publiku što postižu prikazivanjem atraktivnih produkcija namenjenih svim generacijama, u izvođenju igrača svetske klase, kako su naglasili iz direkcije. „Introdans“ donosi publici najbolje i najzanimljivije komade poznatih koreografa, poput Roberta Batla, Sidija Larbija Šerkaujia, Lusinde Čajlds, Nilsa Kristija, Nača Duata, Jiržija Kilijana, Hansa van Manena, Elvina Nikolajsa, i mnogih drugih. Oni osvajaju nagrade i priznanja, podjednako u Holandiji i svetu, i Introdans je jedan od najznačajnijih izvoznih proizvoda u kulturnom sektoru. Trupa putuje od Amerike do Azije, od Švedske do Južne Afrike. Tokom proteklih deset godina, Introdans je posetio preko 30 zemalja, stalno nastupajući u Indoneziji, Kini, Južnoj Africi, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Roel Voorintholt, umetnički direktor Introdansa, govorio je o istorijatu same trupe koja već više od pet decenija oduševljava svojom igrom publiku širom planete. On je istakao da imaju veliki broj radionica koje uključuju mlade umetnike da se što više afirmišu dalje kroz buduće projekte, i da u svojim igračkim predstavama imaju tematske večeri. Sada je to u ovom triptihu – Johan Sebastijan Bah i njegova muzika. Takođe, umetnički direktor je naveo da se u svojim produkcijama bave kolekcijom značajnih koreografa.

Marieke van’t Hoff, direktorka Introdansa, naglasila je da se bavi menadžmentom trupe, koja ima barem 110 izvođenja na godišnjem nivou u celom svetu. Kada se tu, kako kaže, uključe i projekti koje realizuju sa decom, starijima, osobama sa posebnim potrebama ili invaliditetom, onda bude i do 200 nastupa u godini.

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Ona je otkrila da postoje četiri trupe na budžetu države kao što je Holandski teatar igre i upravo „Introdans“, koji putuje po celom svetu i sa projektima bez reči uspeva da lako komunicira sa publikom i povezuje se sa svima, jer umetnost ima uvek zadatak da spaja, što njima ide od ruke. Na susretu sa medijima govorili su i Antonio Kolandrea, balet majstor i Joost Reintjes, ambasador Holandije.

Bonus video: U Madlenijanumu otvoren 19. Beogradski festival igre

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar